Звільнений бойовиками українець Великий заявив, що всю ніч після повернення його протримали в СБУ

Великого бойовики ОРДЛО відправили у колонію на 15 років, але несподівано звільнили
Скріншот: Радіо Свобода / YouTube

Дмитро Великий перебував у розшуку МВС України як дезертир. 28 червня бойовики ОРДЛО переправили його разом із ще трьома громадянами України через Мінськ до Києва. За словами Великого, він вирішив не давати свідчень українським правоохоронцям без адвоката.

Колишній український військовослужбовець Дмитро Великий, якого звільнили бойовики "ЛДНР", а в Україні оголосили в розшук за дезертирство, заявив телеканалу "112 Україна", що його вночі з дому забрали співробітники Служби безпеки України.

Після прильоту в Бориспіль Великий виїхав у селище, де живе з батьками.

"Учора хвилин 15 побув із батьками, прибігли люди з автоматами, перестрибнули через паркан. Я просто одразу не знав, батька збили з ніг. Я сказав, що не втечу і щоб мені хоча б дали вдягнутися, але не дали. Показали посвідчення, що вони співробітники СБУ", – заявив він.

Великий зазначив, що йому нічого не пояснили, відвезли до СБУ і протримали там до 4.00.

"Були ще якісь їхні оператори, ще вони познімали. Було смішно, бо було декілька дублів... Я нікуди не ховався і казав, що хочу поспілкуватися з нашими структурами, бо у мене є інформація про хлопців, які там (в ОРДЛО. – "ГОРДОН") перебувають", – заявив колишній боєць ЗСУ.

Потім, за його словами, його возили у військову прокуратуру, звідти – у відділення поліції в Павлограді Дніпропетровської області. Великий повідомив, що відмовлявся відповідати на запитання без адвоката.

27 червня голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук зустрівся із ватажками терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР" Денисом Пушиліним і Леонідом Пасічником, вони домовилися, що 28 червня в Мінську бойовики передадуть чотирьох утримуваних громадян України.

28 червня Дмитра Великого, Якова Веремейчика, Максима Горяїнова та Едуарда Міхєєва через Ростов-на-Дону доправили до Мінська, після чого вони в супроводі Медведчука вилетіли в Україну.

Великого у 2016 році оголосило у розшук МВС України за самовільне залишення військової частини. За даними журналіста Дениса Казанського, він подався на заробітки в Росію, але потрапив у руки бойовиків і дістав 15 років ув'язнення за "тероризм".

Речниця СБУ Олена Гітлянська 28 червня запевнила, що нікого з тих, хто повернувся, відразу затримувати не стануть, але всім їм доведеться пройти перевірку.