18 тис. населення Вінницької області тиждень залишаються без опалення

У Ладижині люди вже тиждень без опалення
Фото: pixabay.com
У місті Ладижин Вінницької області станом на 30 листопада не вдається стабілізувати ситуацію з опаленням. Там залишається надзвичайна ситуація воєнного характеру, повідомив голова Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов у Telegram.

Після ракетних ударів 23 листопада Ладижинську ТЕС зупинили. Це було єдине підприємство, яке надавало тепло в Ладижині. Відтоді 18 тис. населення Вінницької області залишаються без опалення.

"За 10 місяців війни влада міста мала б подумати і про інші варіанти – до початку опалювального періоду. Потрібно створювати нову систему альтернативного опалення. Міська влада не в змозі це зробити за короткий термін, тому військова адміністрація шукає можливості якнайшвидше забезпечити теплом жителів Ладижина", – заявив Борзов.

Він повідомив, що зараз вирішують технічні питання щодо нової котельні. За його словами, питань із фінансуванням немає, проблема у строках виготовлення специфічних агрегатів.

Держслужба з надзвичайних ситуацій розгортає в місті додаткові пункти обігріву, вживають заходів, щоб люди могли мати тепло й електроенергію, заявив Борзов.

Дві школи залишаються на альтернативному опаленні – там є твердопаливні котли, забезпечені дизельними генераторами. Лікарня в Ладижині опорною не була, тому "швидкі", як і раніше, везуть хворих у Гайсин.

Про евакуацію жителів Ладижина питання не стоїть, наголосив голова ОВА.

Контекст:

Росія здійснює масовані обстріли критичної інфраструктури України з початку жовтня.

23 листопада РФ завдала чергового ракетного удару. За даними командування Повітряних сил ЗСУ, українські захисники збили 51 із 70 російських ракет і п'ять ударних БПЛА. Водночас президент Володимир Зеленський та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначали, що окупанти випустили по Україні 67 ракет.

По всій Україні почали вводити аварійні вимкнення електроенергії, були проблеми з водо- й теплопостачанням.

28 листопада в Ладижині оголосили надзвичайну ситуацію воєнного характеру – таке рішення ухвалила Вінницька обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.