19 грудня Росія відкликає своїх офіцерів зі Спільного центру з контролю та координації на Донбасі – МЗС РФ

РФ відкликає своїх офіцерів із СЦКК
Фото: EPA

У міністерстві закордонних справ РФ заявили, що новий порядок в'їзду в Україну російських громадян, який набуває чинності з 1 січня 2018 року і згідно з яким вони мають завчасно повідомляти про поїздку, "неприйнятний" для російських офіцерів, що входять до складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі.

Росія відкликає своїх офіцерів зі Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі (СЦКК). Про це повідомила прес-служба міністерства закордонних справ Росії.

У МЗС РФ заявили, що Київ "категорично заперечував проти будь-якої документальної регламентації" функціонування СЦКК.

"Спроби вирішити це питання на двосторонньому рівні або на майданчику мінської контактної групи, або в нормандському форматі успіху не мали... Українська сторона свідомо створювала для наших військовослужбовців, що входять до її складу, напружену морально-психологічну обстановку, чинила перешкоди для виконання ними своїх службових обов'язків. Зокрема, російським офіцерам обмежували доступ до лінії зіткнення, перевірки несення служби на спільних спостережних пунктах, розгорнутих на підконтрольній Україні території. Справа доходила до заборон на спілкування з місцевим населенням. Траплялися випадки неповажного ставлення українських військовослужбовців до своїх російських колег", – ідеться в повідомленні.

У російському зовнішньополітичному відомстві нагадали, що з 1 січня 2018 року набуває чинності новий порядок в'їзду в Україну російських громадян, згідно з яким вони мають завчасно повідомляти про поїздку.

"Ця норма не відповідає положенням Угоди між урядами РФ і України про безвізові поїздки громадян Росії і громадян України від 16 січня 1997 року і неприйнятна для російських військовослужбовців. У контактах із представниками України, зокрема в нормандському форматі і в межах мінської контактної групи, ми наполягали на необхідності відрегулювати це питання без шкоди для російської участі в СЦКК. Однак усі наші звернення українська сторона проігнорувала. У таких умовах подальша робота представництва збройних сил Російської Федерації у СЦКК стала неможливою. 19 грудня 2017 року російські офіцери, які входять до складу Центру, покинуть територію України", – заявили у МЗС РФ.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Спільний центр контролю та координації було створено у вересні 2014 року, до його складу входять українські та російські військові. СЦКК має здійснювати моніторинг та координацію практичної реалізації положень Мінського договору, зокрема щодо припинення вогню та організації буферної зони.

24 червня секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що Державна прикордонна служба України готується до пропуску громадян РФ у країну за біометричними паспортами, а також до відбору у них біометричних даних.

10 липня на засіданні РНБО президент України Петро Порошенко заявив, що в Україні буде введено процедуру збору біометричних даних у всіх іноземців, які в'їжджають у країну.

1 вересня Порошенко пояснив, що порядок біометричного контролю будуть здійснювати за три етапи.

"Перший – людина може подати попереднє повідомлення про те, що вона збирається в Україну і перетнути кордон, відповідно, база даних і прикордонники будуть до цього готові. Другий – безпосередня фіксація даних на кордоні, біометричного паспорта або біометричних даних, і третій – фіксація людини в місці, де вона планує перебувати", – розповів президент.