23 грудня бойовики на Донбасі тричі порушили перемир'я – штаб ООС

Уранці 24 грудня в зоні ООС фіксують тишу, зауважили у штабі
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook
На Донбасі на обстріли з боку бойовиків Збройні сили України 23 грудня не відповідали, зауважили у штабі операції Об'єднаних сил.

23 грудня бойовики на Донбасі тричі порушили домовленості про припинення вогню. Про це в ранковому зведенні 24 грудня поінформував пресцентр штабу операції Об'єднаних сил (ООС).

"23 грудня в районі проведення операції Об'єднаних сил було зафіксовано три порушення режиму припинення вогню... Постріли російсько-окупаційних військ не несли загрози життю та здоров'ю наших захисників, тому вогонь вони не відкривали. Серед українських військовослужбовців бойових утрат і поранень немає", – ідеться в повідомленні.

За даними штабу ООС, у районі Водяного бойовики стріляли з автоматичних станкових і підствольних гранатометів, неподалік Талаківки – зі станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а в передмісті Авдіївки – з ручного протитанкового гранатомета.

"Від початку поточної доби, 24 грудня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. По всій лінії розмежування спостерігається тиша", – зауважили у пресцентрі.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Президент України Володимир Зеленський зауважував, що Об'єднані сили на Донбасі відповідатимуть на ворожі обстріли й після набуття перемир'ям чинності.

Українська сторона регулярно повідомляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

25 листопада головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак повідомляв, що від початку перемир'я на Донбасі загинуло четверо українських військових, ще 14 дістали поранення; 12 грудня внаслідок обстрілів було поранено двох, 18 грудня – ще одного. 17 грудня стало відомо про смерть українського військового на підконтрольній бойовикам території "при невстановлених обставинах".

Водночас, за словами Хомчака, ЗСУ на 99% виконують завдання не відкривати вогню у відповідь на провокації бойовиків.