Африканські лідери хочуть провести переговори з Україною та РФ у червні. Говоритимуть про мирний процес і зерно

Перед поїздкою делегації до Києва прибуде посередник у переговорах
Фото: depositphotos.com

Делегація із шістьох африканських лідерів збирається провести переговори з Києвом і Москвою, щоб "ініціювати мирний процес". Про це в інтерв'ю Associated Press 21 травня розповів головний посередник переговорів Жан-Ів Олів'є.

За його словами, лідери ПАР, Сенегалу, Єгипту, Республіки Конго, Уганди та Замбії хочуть обговорити питання полегшення транзиту більшої кількості партій зерна з України в умовах війни й можливість більшого обміну ув'язненими.

Крім того, президенти планують під час переговорів порушити питання щодо того, як можна заплатити Росії, яка опинилася під жорсткими санкціями, за експорт добрив, яких потребує Африка. Хоча добрива і не під санкціями, після від’єднання РФ від SWIFT африканським країнам стало важко замовляти й оплачувати їх.

За словами Олів'є, переговори, найімовірніше, відбудуться наступного місяця.

Він прибув до Москви в неділю, 21 травня, а потім вирушить до Києва на зустрічі з високопосадовцями, щоб відпрацювати логістику майбутніх переговорів.

Переговори також дістали схвалення США, Європейського союзу, Організації Об'єднаних Націй, Африканського союзу і Китаю, сказав Олів'є журналістам.

Контекст:

Лідери африканських країн не перші, хто виступає із мирною ініціативою щодо України та РФ. У лютому свій "мирний план" запропонував Китай, а також призначив спецпредставника із цього питання.

У травні про секретну миротворчу місію заявляв Ватикан. Папа римський Франциск підтвердив, що готовий допомогти Україні в переговорах щодо повернення з Росії викрадених дітей.

Зі ще одним "мирним планом" виступав президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва. Він закликав створити групу "нейтральних" країн спеціально для започаткування мирних переговорів між Росією та Україною. Раніше він заявляв, що Крим треба віддати Росії.

Україна ще 15 листопада 2022 року презентувала свою формулу миру, до якої входить 10 пунктів. Вона передбачає координацію міжнародних зусиль щодо встановлення ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.