Американці зобов'язалися навчити українських військових керувати ЗРК Patriot за 10 тижнів – Резніков

За словами Резнікова, зазвичай підготовка до управління комплексами Patriot становить 10 місяців
Фото: armyinform.com.ua
Американські інструктори взяли на себе зобов’язання підготувати українських військових до управління системами ППО Patriot за 10 тижнів. Про це сказав міністр оборони України Олексій Резніков на зустрічі з працівниками критичної інфраструктури, повідомляє портал Міноборони "АрміяInform".

Він наголосив, що успіхи України на полі бою були б неможливими зокрема і без суттєвої допомоги іноземних партнерів ресурсами.

"Раніше ми навіть мріяти не могли про те, що нам дадуть, наприклад, Patriot, вартість якого $1 млрд, а мінімальна підготовка складає 10 місяців. Сьогодні ж є рішення, що наших офіцерів підготують за 10 тижнів. Такі зобов'язання взяли на себе американські партнери", – сказав міністр.

Резніков висловив упевненість, що 2023 рік стане роком перемоги України та її союзників.

"Ми постійно говоримо про це з партнерами, і вони вірять у нашу перемогу. Вони хочуть уже сьогодні бути партнерами цієї перемоги, їм подобається ця ідея, вони смакують це слово... Так званий клуб "Рамштайн" – це більше ніж 50 країн. Всі вони кажуть: "Ми з вами до кінця, і кінцем ми вважаємо вашу перемогу на полі бою" – це дуже важливо", – додав Резніков.

У Пентагоні повідомляли, що навчання українських військових використанню систем Patriot триватиме кілька місяців. 16 січня група із приблизно 100 військових ЗСУ прибула до США на навчання, повідомили американські ЗМІ.

За даними міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, уряд США розробив програму для ЗРК, щоб завершити навчання українських військових швидше, ніж зазвичай, і "без будь-яких збитків для якості використання цієї зброї на полі бою".

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат говорив, що українські військові зможуть досить швидко освоїти системи Patriot, оскільки в них "багато що автоматизовано, відкинуто багато людського фактора". "Перевчитися на ці комплекси не є великою проблемою. Хоча для цього і потрібний деякий час", зазначав спікер ПС ЗСУ.

Контекст:

США оголосили про виділення Україні $1,85 млрд додаткової військової допомоги, включно з батарею ЗРК Patriot, у день приїзду президента України Володимира Зеленського до Вашингтона 21 грудня 2022 року.

4 січня 2023 року Кулеба заявив, що зенітні ракетні комплекси Patriot розгорнуть в Україні в найкоротші строки.

5 січня стало відомо, що батарею Patriot Україні передасть також Німеччина.

17 січня про намір взяти участь у постачанні Україні систем ППО Patriot заявили Нідерланди.