"Антидемократична система намагається довести, що вона сильніша". Зеленський назвав війну світоглядним протистоянням

Зеленський перерахував створені Росією кризи
Фото: president.gov.ua

4 липня на конференції з питань відновлення України Ukraine Recovery Conference, яку проводять у швейцарському Лугано, президент Володимир Зеленський заявив, що війна Росії проти України є світоглядним протистоянням. Його виступ у режимі відеозв'язку транслював у YouTube Кабінет Міністрів України.

"Війна Росії проти України – це не просто намагання захопити нашу землю та знищити наші державні інституції, зламати нашу незалежність, це набагато ширше, світоглядне протистояння. Антидемократична, антиєвропейська система, яка побудована в Росії, намагається довести, що вона нібито сильніша, ніж усі ми – і Україна, і Європа, і демократичний світ", – сказав Зеленський.

За словами президента України, Росія "намагається довести, що Європа нібито слабка і нібито нездатна захищати свої цінності".

"Такий світоглядний мотив прослідковується у всіх діях російської держави як по відношенню до України, так і по відношенню до всіх вас, і всі створені Росією кризи – інфляційна, продовольча, енергетична, міграційна, контури якої вже є, – це саме світоглядне ідеологічне випробування", – заявив він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія відкрито напала на Україну 24 лютого, президент Росії Володимир Путін пояснював вторгнення необхідністю певних "демілітаризації" і "денацифікації" України.

На початку квітня окупантів вигнали з північних областей України, зараз бої тривають на сході та півдні країни.