Арахамія і Подоляк підтвердили, що готові їхати на переговори з РФ до Маріуполя

Арахамія і Подоляк готові їхати до Маріуполя на переговори, щоб домовитися про евакуацію захисників міста й мирного населення
Фото: David Braun / Facebook
Голова парламентської фракції "Слуга народу", голова української делегації на переговорах із РФ Давид Арахамія та радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк увечері 20 квітня підтвердили, що готові їхати до оточеного російськими окупаційними військами Маріуполя Донецької області на переговори з представниками РФ.

"Ми з Михайлом Подоляком готові прибути до Маріуполя для проведення переговорів із російською стороною щодо евакуації нашого військового гарнізону і мирних жителів", – написав Арахамія в Telegram.

Раніше про це заявляв заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар (позивний Калина). Він казав, що захисники Маріуполя готові евакуюватися з міста "за підтримки третьої сторони" та зі стрілецькою зброєю.

Арахамія повідомив, що українська делегація підтримує постійний зв'язок з українськими військовослужбовцями в Маріуполі.

"Сьогодні в розмові із захисниками міста була озвучена пропозиція провести безпосередньо на місці переговорний раунд щодо евакуації нашого військового гарнізону. Зі свого боку ми готові виїхати на такі переговори в будь-який момент, як тільки отримаємо підтвердження російської сторони", – написав він.

Подоляк зазначив, що готовий їхати на переговори до Маріуполя "без жодних умов".

"Готові провести спеціальний раунд переговорів у Маріуполі. Один на один. Два на два. Щоб забрати наших хлопців, азовців, військових, цивільних, дітей, живих і поранених. Усіх. Бо вони свої. Бо вони в моєму серці. Назавжди. Без варіантів", – написав він у Twitter.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Маріуполь – найбільше портове місто на березі Азовського моря. Бої за Маріуполь точаться із 24 лютого, коли почалося масштабне вторгнення російських військ в Україну. Окупанти не змогли взяти місто штурмом і почали скидати на нього авіабомби, обстрілювати з артилерії та реактивних систем залпового вогню. Жителі оточеного Маріуполя через російських окупантів залишилися без води, світла, тепла, зв'язку та продуктів.

Приблизно три тижні – до 14 березня – евакуації з міста не проводили через постійні обстріли з боку росіян. Потім у жителів з'явилася можливість покинути місто через спеціальний коридор, але тільки власним транспортом. 12 квітня голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що цей спосіб росіяни також заблокували.

20 квітня мали відкрити гуманітарний коридор для евакуації населення міста, але він "не спрацював так, як планувалося", повідомила віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. Вона сказала, що робота у цьому напрямі триватиме 21 квітня.

Частину Маріуполя контролюють окупанти, частину – українські військові, "Азов" – один із підрозділів, які захищають місто.