Арахамія заявив, що ідею створення "фонду покаяння" для бізнесменів РФ пропонували міжнародні партнери

Арахамія заявив, що неоднозначно ставиться до ідеї створення так званого фонду покаяння
Фото: EPA
Обговорення створення так званого фонду покаяння для російських бізнесменів були, але не всередині країни, а на рівні міжнародних партнерів України. Про це заявив 16 вересня лідер парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в інтерв'ю Forbes.

За його словами, міжнародні партнери України запропонували розглянути ідею зі створенням "фонду покаяння", однак у цьому питанні потрібна модель, яку затвердять на рівні всіх країн-партнерів.

Арахамія наголосив, що до ідеї створення фонду ставиться неоднозначно. На його думку, можливо, ідея може працювати з бізнесменами, які мають громадянство РФ, проте весь бізнес яких перебуває в інших країнах.

Окрім цього, він заявив, що фактично від санкцій страждає не російський бюджет, а, наприклад, британський. І якщо такий бізнесмен готовий віддати на відновлення України певну суму, то, за словами Арахамії, він ставиться до цього толерантно.

Водночас, якщо йдеться про бізнесменів, які сплачують податки у Росії і так фінансують війну в Україні, то, за словами Арахамії, він проти цієї ідеї.

Контекст:

У червні керівник НАЗК Олександр Новіков розповів, що Офіс президента мав ідею створити так званий фонд покаяння для російських бізнесменів. Щоб потрапити до нього, потрібно було публічно визнати агресію Росії і сплатити певний внесок на відновлення України.