"Депортація тисяч українських дітей". США ввели санкції проти дитячої омбудсменки РФ

Львова-Бєлова потрапила під санкції кількох країн
Фото: marialvovabelova / Instagram
США ввели санкції проти російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової. Про це 15 вересня повідомила пресслужба мінфіну США.

"Працюючи безпосередньо під керівництвом [президента РФ Володимира] Путіна, [посадовиця] керувала зусиллями Росії щодо депортації тисяч українських дітей у Росію. До зусиль Львової-Бєлової, зокрема, входять насильницьке усиновлення українських дітей у російські сім'ї, так зване патріотичне виховання українських дітей, законодавчі зміни, спрямовані на прискорення надання громадянства РФ українським дітям, а також навмисне вилучення українських дітей російськими військами", – ідеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що Львова-Бєлова також перебуває під санкціями Австралії, Канади, ЄС, Швейцарії та Великобританії.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Усього США сьогодні ввели санкції проти 22 фізичних і двох юридичних осіб РФ. Зокрема, до списку потрапили глава Чечні Рамзан Кадиров, три його дружини, три дорослі дочки та двоюрідний брат. Також обмеження ввели проти російського неонацистського угруповання "Русич" і його ватажків Олексія Мільчакова та Яна Петровського.

Під санкції потрапили кримські "судді", які ухвалювали політично вмотивовані вироки.

Контекст:

21 квітня радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк повідомляв, що зі 100 тис. жителів, вивезених окупантами з Маріуполя, Волновахи та інших регіонів Донецької області, лише 5% хотіли виїхати у РФ, а решту депортували примусово. За його словами, Росія, яка має досвід примусового переселення народів, ніколи не зізнається, що людей вивезли насильно.

У Росії 18 червня заявляли, що вивезли на свою територію понад 1,9 млн українців, зокрема 300 тис. дітей. Віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук із посиланням на дані розвідки казала, що відомо про приблизно 1,2 млн депортованих, із них майже 240 тис. – діти.

У червні в Україні створили координаційний штаб із захисту прав депортованих.

7 вересня США звинуватили Росію у насильницькій депортації до 1,6 млн українців і проведенні так званих фільтрацій, до яких входять інвазивна перевірка безпеки, допити, поділ сімей і затримання. За даними США, лише у липні до Росії вивезли 1800 українських дітей.