Березовець про вбивство Бабченка: Спецслужби України мали інформацію про підготовлюваний російською розвідкою теракт

Березовець: Зайве говорити, що вбивство Бабченка – це класичний теракт
Фото: Taras Berezovets / Facebook

Російського журналіста Аркадія Бабченка могли вбити навздогін фіналу Ліги чемпіонів у Києві, який завершився, оскільки російським спецслужбам не вдалося організувати запланованого теракту, заявив український політолог Тарас Березовець.

Убивство російського журналіста Аркадія Бабченка може бути пов'язаним зі зривом теракту в Києві, який російські спецслужби готували на час проведення матчів Ліги чемпіонів у столиці України. Таку думку висловив у Facebook директор програми "Національна безпека і оборона" Українського інституту майбутнього, політолог Тарас Березовець.

"Спецслужби України мали достовірну інформацію про підготовлюваний теракт у столиці, який розробляла російська розвідка. Через готовність СБУ та Нацполіції або внаслідок форс-мажору здійснити задумане російським спецслужбам не вдалося. З огляду на все, Бабченко міг стати жертвою випадкового вибору із середовища російської еміграції в Україні, оскільки вибір цілі мав відповідати кільком вимогам: бути публічним і чітко асоціюватися з антипутінською опозицією", – написав він.

На думку політолога, жодних особливих причин убивати Бабченка не було.

"Найімовірніше, його обрали через цейтнот часу і необхідність виконати замовлення у стислі терміни. Що тепер? Зайве говорити, що вбивство Бабченка – це класичний теракт. Його мета – посіяти паніку в суспільстві, показати нездатність українських спецслужб запобігти таким терактам, викликати недовіру до власної країни. Українське суспільство зазнає чергового болісного випробування", – підкреслив Березовець.

Сьогодні в Києві на Бабченка вчинили замах. Журналіст помер у машині "швидкої".

Член колегії Міністерства внутрішніх справ, нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко повідомив, що в Бабченка стріляли на порозі квартири, де він жив.

Правоохоронці розглядають професійну діяльність журналіста як основну версію вбивства.

Київ уперше в історії прийняв фінальний матч Ліги чемпіонів. Він відбувся 26 травня на НСК "Олімпійський". За даними поліції, фінал Ліги чемпіонів пройшов без серйозних порушень.