Без впровадження надзвичайних заходів в енергетиці вугілля на Трипільській ТЕС вистачило б на два тижні, заявив в.о. голови "Центренерго"

Олег: Якщо блокада триватиме, тоді доведеться вводити графік аварійних обмежень, потім графік аварійних відключень
Скріншот: NewsOne / YouTube

Впровадження надзвичайних заходів в енергетиці дасть змогу теплоелектростанціям перейти на такий режим роботи, при якому буде задіяно генерацію на газовому вугіллі, і це допоможе розтягнути запаси антрацитної групи, розповів в.о. генерального директора компанії "Центренерго" Олег Коземко.

Надзвичайні заходи в енергетиці допоможуть тепловим електростанціям скоротити споживання вугілля антрацитового вугілля й частково перейти на генерацію на газовому вугіллі, яке видобувається на підконтрольній Україні території Донбасу, розповів в ефірі телеканалу NewsOne виконувач обов'язків генерального директора компанії "Центренерго" Олег Коземко.

"Сьогодні на Трипільській ТЕС є 84 тис. тонн вугільної продукції. Якби вона працювала мінімальним складом обладнання – використовувала б 6 тис. тонн на добу. Якщо ж сьогодні Трипільська ТЕС працює складом обладнання нижчим, ніж мінімальний, на одному енергоблоці, вона приблизно споживатиме 1,7 тис. тонн вугільної продукції. Ось 84 поділіть на 1,7. І ви побачите, коли повністю закінчиться вугілля на Трипільській ТЕС", – пояснив Коземко.

Без введення цих заходів запаси антрациту на ТЕС закінчилися б протягом двох тижнів.

"Надзвичайні заходи вже необхідні. Тому що з кожним днем вугілля антрацитної групи стає все менше й менше. Воно не надходить і починає відпрацьовуватися на наших електростанціях. Тому, щоб сьогодні економічно правильно перейти, як сказав міністр, на ручний режим, "Укренерго" буде дивитися, як в економному режимі забезпечити роботу електростанцій, які працюють на цій групі вугілля", – розповів керівник "Центренерго".

Він додав, що відключення неминучі у випадку, якщо блокада на Донбасі продовжиться.

"Якщо блокада триватиме, тоді доведеться вводити графік аварійних обмежень, потім графік аварійних відключень. Це будуть дуже сильно відчувати споживачі. Якщо не буде постачання вугільної продукції і далі, ми до цього дійдемо. Ми це переживали у 90-ті роки – і ми до цього повернемося, не дай боже", – зазначив Коземко.

Трипільська ТЕС забезпечує стійкість напруги в електромережах Києва і Київської області, а також електропостачання Житомирської, Чернігівської та Черкаської областей, поставляє енергію для опалення та гарячого водопостачання місту Українка.

Відео: NewsOne / YouTube

15 лютого на засіданні Кабмін впровадив надзвичайні заходи в енергетичній системі України, які спрямовані на скорочення споживання вугілля антрацитової групи.

Дефіцит вугілля на теплостанціях виник у зв'язку з початком товарної блокади окупованих районів сходу України ветеранами АТО з добровольчих підрозділів, які вимагають звільнення заручників.

Блокада поширюється і на постачання антрациту з територій, які контролюють проросійські терористи.

До 26 січня було заблоковано дві залізничні гілки в Луганській області. 2 лютого учасники блокади перекрили залізничний переїзд біля Бахмута Донецької області.