Безпілотники Bayraktar перебувають на бойовому чергуванні ще з весни 2021 року – Наєв

26 жовтня українські військові вперше застосували Bayraktar на Донбасі
Фото: mil.gov.ua
Безпілотники Bayraktar – на бойовому чергуванні ще з весни 2021 року. Про це заявив командувач Об'єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв у коментарі "BBC News Україна", який опублікували 28 жовтня.

"Вони перебувають на бойовому чергуванні ще з весни цього року, коли було посилення батальйонно-тактичних груп Росії [біля кордонів України та в окупованому Криму]. Проводили розвідку та тренування", – сказав він.

Наєв розповів, що ці безпілотники з березня 2021 року показали свою ефективність для розвідки і давали практичні дані про противника.

"Вони патрулюють не лише Донбас, а і південь та північ України. Літали у квітні, а також коли були [російсько-білоруські] навчання "Захід 2021". Там, де зростає рівень воєнної загрози, Збройні сили України застосовують весь свій спектр озброєнь, у тому числі й Bayraktar", – заявив він.

Командувач також прокоментував перше застосування Bayraktar на Донбасі 26 жовтня.

"Bayraktar застосували по рішенню [командувача ООС на Донбасі] генерал-лейтенанта [Олександра] Павлюка, тому треба питати у нього. Але точно знаю, що навіть ті Bayraktar, які ведуть розвідку, завжди піднімаються у повітря з бойовим боєкомплектом", – зауважив Наєв.

"BBC News Україна" зазначає, що українська армія має 12 Bayraktar – два комплекти по шість апаратів, кілька станцій управління та кілька сотень боєприпасів до них. Наєв повідомив, що коли Україна закупила ці комплекси, відбулася підготовка персоналу для їх використання, і зараз екіпажі готові до розвідки та бойового застосування БПЛА вдень та вночі. За його словами, апарати  застосовуватимуть "там, де потрібне посилення".

Контекст:

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти та докази.

Bayraktar TB2 – це ударний оперативно-тактичний середньовисотний БПЛА із тривалістю польоту понад 12 годин. Bayraktar TB2 може вести розвідувальні дії та вражати цілі високоточними ракетами та бомбами, оскільки здатний піднімати у повітря вантаж до 55 кг.

На початку вересня 2021 року головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомлявщо чотири такі комплекси планують придбати у 2021–2022 роках.

26 жовтня головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов повідомив, що ЗСУ вперше застосували ударний турецький безпілотник Bayraktar для боротьби з артилерією бойовиків на Донбасі.

У Генштабі ЗСУ підтвердили, що використати Bayraktar наказав Залужний "із метою змушення ворога до припинення вогню". "Безпілотний літальний апарат не пересікав лінії зіткнення і керованою бомбою знищив одну гармату з розрахунком російсько-окупаційних військ. Після цього обстріли українських позицій припинилися", – пояснили у Генштабі.

У Кремлі вважають, що постачання Україні Туреччиною безпілотників Bayraktar може "призвести до дестабілізації" на лінії розмежування на Донбасі.

Німеччина висловила стурбованість зростанням інтенсивності бойових дій на Донбасі, а також повідомленням про застосування ЗСУ ударного безпілотника Bayraktar. До позиції Німеччини 28 жовтня приєдналася Франція. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що перед тим як застосувати ударний безпілотник Bayraktar на Донбасі, українські військовослужбовці виконали всі процедури комунікації з ОБСЄ, щоб захистити себе.