Блокаду Донбасу припинити можна, але влада не хоче застосовувати силу до її учасників – Тука

Тука: Зупинка будь-якого підприємства породжує невдоволення співробітників і членів їхніх сімей
Фото: uacrisis.org

Окрім покидьків-політиків, участь у блокаді Донбасу беруть чимало порядних і чесних людей, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" заступник міністра у справах окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Георгій Тука.

На продукцію, вироблену на окупованих територіях Донбасу, в Росії ніхто не чекає. Про це виданню "ГОРДОН" заявив заступник міністра у справах окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Георгій Тука, коментуючи погрози ватажків бойовиків Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького припинити постачання вугілля на підконтрольну Києву територію країни і переорієнтувати виробництво на ринок РФ.

"Ситуація складна, але не все так однозначно. Всі підприємства на окупованих територіях є ланками в ланцюзі вертикально інтегрованих контактів. Вони хочуть переорієнтувати виробництво на ринок РФ? Ну, ми всі дорослі люди і маємо розуміти: на продукцію так званих "республік" у Росії ніхто не чекає. Ба більше, я не думаю, що ватажки бойовиків підуть на переорієнтування виробничих процесів", – зазначив Тука.

Він акцентував увагу, що припинення діяльності підприємства завжди призводить до невдоволення його співробітників.

"Зупинка будь-якого підприємства породжує невдоволення співробітників і членів їхніх сімей. Питання тільки в тому, проти кого спрямоване це невдоволення. Дуже погано, якщо в зупинці підприємств звинуватять українську сторону: мовляв, це все через блокаду. Якщо ж працівники побачать, що це сталося внаслідок так званої націоналізації ватажків бойовиків, то ми від цього тільки виграємо", – підкреслив Тука.

За його словами, Міністерство у справах окупованих територій і тимчасово переміщених осіб не веде переговорів з учасниками блокади.

"Блокаду Донбасу припинити можна, але влада не хоче застосовувати силу до її учасників. Наше відомство офіційно з ними не контактує і переговорів не веде – для цього є спеціальні служби. Окрім покидьків-політиків, які все це розв'язали, там уже зібралося чимало порядних і чесних людей. Вони просто дезінформовані політиканами", – заявив Тука.

Він зазначив, що людей на сході країни, які залишилися без роботи, агітують вступати до рядів бойовиків.

"Ми будемо аналізувати дані, збирати інформацію з місць. Наприклад, мені відомо про пропагандистську кампанію, під час якої людей, що залишилися без роботи, агітують вступати до рядів "ополченців". Щоправда, приєднуватися до потенційних небіжчиків ніхто особливо не хоче", – резюмував Тука.

26 грудня 2016 року ветерани добробатів оголосили про початок блокади "ЛДНР", вимагаючи звільнення заручників. З огляду на це Україна перестала отримувати вугілля та інші товари з окупованих територій.

Відтоді блокада постійно розширюється. У січні були заблоковані дві залізничні гілки в Луганській області. На початку лютого учасники блокади перекрили залізничний переїзд поблизу Бахмута Донецької області, наприкінці місяця вони відкрили перший редут і на маріупольському напрямку.

Також 10 лютого учасники блокади перекрили трасу Ясинувата – Костянтинівка, де почалися інженерні роботи та облаштування місцевості.

Сьогодні, 27 лютого, Захарченко і Плотницький пригрозили зупинити поставки вугілля і "запровадити зовнішнє управління" на українських підприємствах, що працюють на окупованих територіях, якщо блокада не буде знята до 00.00 1 березня.

Координатор товарної блокади Анатолій Виногродський у відповідь заявив, що йому "глибоко насрати" на ультиматум бойовиків. За його словами, нікому, крім України, вугілля з окупованих територій Донбасу не потрібне.