Бойовики на Донбасі 15 разів порушили перемир'я 16 квітня – штаб ООС

Бойових утрат серед українських військових немає
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook

Російсько-окупаційні війська протягом минулої доби, 16 квітня, порушили режим припинення вогню на Донбасі 15 разів. Про це поінформував 17 квітня у Facebook пресцентр штабу операції Об'єднаних сил (ООС).

Зокрема, неподалік від населених пунктів Новгородське, Мар'їнка та Опитне Донецької області противник відкривав вогонь по позиціях українських військових із мінометів 82-мм і 120-мм калібрів, а біля селища Невельське Донецької області – з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

У передмісті населених пунктів Водяне, Луганське та Новоолександрівка Донецької області стріляли із гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів, а поблизу селища Майорськ – зі стрілецької зброї.

Біля селищ Тарамчук і Красногорівка Донецької області окупанти застосували станкові протитанкові гранатомети, а неподалік від Пісків – підствольні гранатомети і стрілецьку зброю. У районі населеного пункту Майорськ бойовики дистанційно замінували місцевість за допомогою ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.

Станом на 7.00 17 квітня російсько-окупаційні війська один раз порушили режим перемир'я. Неподалік від Водяного противник відкривав вогонь з автоматичних станкових гранатометів.

Бойових утрат серед українських військових немає.

Контекст:

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло щонайменше 13 тис. осіб.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

1 квітня в Офісі президента повідомляли, що від початку 2021 року російсько-окупаційні війська на Донбасі порушили режим припинення вогню понад 570 разів. Після загострення ситуації на Донбасі протягом 2021 року загинуло 30 українських військових, говорив президент України Володимир Зеленський.