Бойовики на Донбасі дев'ять разів порушили режим тиші – штаб ООС

Бойових втрат серед українських захисників немає
Фото: Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Незаконні збройні формування Росії 26 травня дев'ять разів порушили домовленості щодо перемир'я на Донбасі, від початку поточної доби – двічі. Про це повідомив штаб операції Об'єднаних сил у Facebook.

"Поблизу населеного пункту Кримське ворог відкривав вогонь із мінометів калібру 120 мм та озброєння бойових машин піхоти. Біля Пісків російські найманці застосували міномети 82-го калібру. Неподалік Причепилівки російські окупанти здійснили обстріл у бік позицій наших захисників із мінометів 82-го калібру, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї", – зауважили у штабі.

У районі населеного пункту Красногорівка бойовики відкривали вогонь зі станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. У передмісті Павлополя двічі відкривали вогонь із гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Біля Водяного незаконні збройні формування здійснили обстріл із ручних протитанкових і підствольних гранатометів.

"Поблизу селища Південне окупанти вели вогонь по позиціях наших захисників із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї, а поблизу Авдіївки противник відкривав вогонь зі снайперської зброї", – повідомили у штабі ООС.

На обстріли українські військові відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат серед українських захисників за минулу та поточну добу немає.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

У 2021 році в українських військових уже не менше ніж 37 бойових утрат, говорив колишній головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко "ВВС News Україна" в інтерв'ю, опублікованому 1 травня.