Бойовики не пропустили місію ОБСЄ через лінію розмежування в Луганській області

Бойовики не пропустили кілька патрулів місії
Фото: OSCE SMM - Special Monitoring Mission to Ukraine / Facebook
Незаконні збройні формування 27 листопада не пропустили спостерігачів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до не підконтрольних уряду України районів Луганської області. Про це йдеться в оперативному звіті місії, опублікованому у суботу.

Бойовики не пропустили два патрулі місії в районі Золотого та Молодіжного.

"В обох випадках члени збройних формувань мотивували це "наказами від своїх командирів". У першому випадку вони також послалися на "відсутність гарантій безпеки", – зазначили у звіті.

Також зранку бойовики не пропустили патруль місії на ділянку розведення в районі Золотого, пославшись на накази від своїх командирів.

"Місія знову констатує, що такі заборони не лише обмежують свободу пересування СММ через лінію зіткнення, але й перешкоджають здійсненню матеріально-технічного забезпечення місії, яке є вкрай необхідним для її ефективної роботи", – ідеться в повідомленні.

27 листопада голова ОБСЄ, міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде та генсек ОБСЄ Гельґа Марія Шмід висловили занепокоєння щодо систематичних перешкод для свободи пересування спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні в не підконтрольних уряду районах, особливо в Луганській області. Лінде та Шмід закликали до "негайного зняття обмежень, які вийшли на новий рівень".

Контекст:

Одразу після анексії Криму РФ розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти та докази.

29 липня 2014 року розпочала роботу СММ ОБСЄ – неозброєна цивільна місія, яка спостерігає за ситуацією в усіх регіонах України. Місія регулярно готує звіти про ситуацію у країні, а також бере участь у переговорах між сторонами конфлікту.