Бойовики обстрілюють позиції українських військових новітніми реактивними снарядами – Об'єднані сили

Терористи на Донбасі застосовують нову зброю
Фото: EPA

Кілька днів тому позиції українських військових на Донбасі бойовики обстріляли новими боєприпасами, які мали посилене фугасне начиння і залишили великі вирви, зазначили у штабі операції Об'єднаних сил.

Терористи на Донбасі застосовують нові види озброєння. Про це повідомила прес-служба операції Об'єднаних сил у Facebook.

"Кілька днів тому наші позиції було обстріляно новітніми реактивними снарядами. Вони мали посилене фугасне начиння та залишили за собою великі вирви. Усі уламки після цього обстрілу військовослужбовці ретельно позбирали та віддали в спеціалізовану лабораторію для проведення відповідних експертиз", – повідомили у прес-службі.

Матрос Руслан розповів штабу, що хвостовики ракети були не такі, як у звичайних боєприпасів.

"На відміну від радянських зразків, які раніше використовували російсько-окупаційні війська, ці хвостовики мали зовсім інший вигляд та кріплення. Також знайшли уламки з відповідним маркуванням", – сказав він.

Окрім того, у штабі зазначили, що бойовики мінують територію у "сірій зоні".

"Причому роблять усе це таким чином, щоб максимально замаскувати свою причетність до цих дій. Одна з таких розтяжок була знешкоджена нашими розвідниками. Вона складається з набоїв до великокаліберного кулемета та прив’язаної до них гранати. Під час підриву гранати детонують набої і вражають людину. Зі сторони це має виглядати так, ніби особа потрапила під обстріл великокаліберного кулемета", – розповіли у прес-службі.

У відомстві зазначають, що такі розтяжки роблять, щоб звинуватити українських військових в обстрілі мирних жителів.

Збройний конфлікт у Донецькій і Луганській областях між українською армією і проросійськими бойовиками почався у квітні 2014 року. Із 14 квітня урядові сили проводили на Донбасі антитерористичну операцію.

30 квітня 2018 року АТО офіційно завершилася, замість неї, відповідно до закону про реінтеграцію Донбасу, почалася операція Об'єднаних сил. Усі українські підрозділи, що беруть участь у бойових діях на сході, тепер підпорядковуються командувачу ОС – генерал-лейтенантові Сергію Наєву.