Буданов назвав три головні цілі ударів дронами по території Росії

Буданов наголошує, що відсутність жертв серед цивільного населення при ударах дронами по території РФ – свідомий вибір України
Фото: gur.gov.ua

Серед головних цілей ударів дронами-камікадзе, які здійснює Україна, – виснаження російських систем ППО і знищення авіації, а також завдання збитків військово-виробничим потужностям. Про це начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив в інтерв'ю The Economist, опублікованому 17 вересня.

Глава ГУР МО додав, що українські сили хочуть "вивести їх [росіян] із зони комфорту", навівши як приклад ударів по військово-промисловому комплексу РФ операцію, під час якої атакували завод з виробництва ракетного палива в Тверській області РФ.

Він зазначив, що вторинна мета таких атак – психологічна: вони мають викликати занепокоєння серед населення Росії, створювати незручності й порушувати нормальні економічні процеси всередині Росії. Зокрема, за словами Буданова, закриття великих аеропортів у Санкт-Петербурзі й Москві стало вже регулярним явищем.

Розвідник вважає, що дрони напевно полегшать операції зі звільнення українських територій.

"Дрони не бояться, їх не шкода втрачати", – додав Буданов.

Глава ГУР МО відкидає припущення про те, що удари дронами по території РФ можуть призвести до ескалації ситуації або визнання України агресором. З його слів, ці операції не порушують правил війни. Розвідник пояснив, що "ніхто не повірить", що Великобританія чи США були агресорами у Другій світовій війні, хоча вони також бомбардували територію Німеччини.

Окрім того, наголошує Буданов, у Росії досі не було жертв серед цивільного населення під час операцій ГУР МО. Він наголосив, що це демонструє "усвідомлене рішення України", але не є питанням її можливостей.

Контекст:

Згідно з підрахунками BBC станом на 1 вересня 2023 року, Росію й окуповані нею території України атакували за допомогою безпілотників понад 190 разів. Найчастіше атак зазнавали Брянська, Курська й Бєлгородська області Росії, які межують з Україною, а також окупований український півострів Крим.

Одна з останніх успішних атак – ураження шести бортів Іл-76 унаслідок атаки дронами на аеродром у Пскові в ніч проти 30 серпня.

14 вересня українські військові знищили російський комплекс ППО С-400 "Тріумф" вартістю $1,2 млрд унаслідок унікальної спецоперації, яку провели військова контррозвідка Служби безпеки України й Військово-морські сили ЗСУ. Під час комплексної атаки також використовували безпілотники.