Буданов закликав Канаду передати Україні авіаракети CRV7, які у країні хотіли списати

Україна може використовувати ракети CRV7 на бойових гелікоптерах, зазначив Буданов
Фото: magellan.aero

Начальник ГУР Міноборони України Кирило Буданов закликав уряд Канади передати Києву авіаційні некеровані ракети CRV7, які у країні хотіли списати. Про це Буданов сказав в інтерв'ю Global News, опублікованому 5 лютого.

CRV7 – ракета "повітря – земля", яку розробили під час холодної війни, тоді її вважали однією з найпотужніших у своєму класі. У 2021 році федеральний уряд Канади підписав контракт на утилізацію запасів CRV7 протягом кількох років. Тоді в розпорядженні країни залишалося приблизно 83 тис. ракет, писало CBC News. Із цієї кількості до 8 тис. CRV7 мають робочі боєголовки.

Буданов висловив сподівання, що ймовірне передання цих ракет Україні "буде безпрограшною ситуацією". За його словами, сили оборони України можуть застосовувати CRV7 як на бойових гелікоптерах, так і на наземних пускових установках для ураження російських танків і артилерії.

Буданов додав, що ракети використовуватимуть як еквівалент польової артилерії, а канадські ветерани працюють з Україною, щоб допомогти в реалізації проєкту.

Українська сторона обговорювала питання передання CRV7 із Канадою, але все ще чекає на рішення, резюмував начальник ГУР.

Контекст:

Канада послідовно підтримує Україну. Від початку 2022 року вона виділила понад 9,7 млрд канадських доларів ($7,178 млрд) допомоги Україні, зокрема більше ніж 2,4 млрд канадських доларів ($1,776 млрд) на військову допомогу, повідомляли на сайті уряду країни 2 лютого 2024 року.

23 січня Канада оголосила про новий пакет оборонної допомоги Україні, до якого, зокрема, увійдуть 10 багатофункціональних надувних катерів компанії Zodiac Hurricane Technologies, які використовують у проведенні різних морських операцій, включно з пошуково-рятувальними роботами, транспортуванням військ і вантажів, спостереженням і розвідкою.