"Будемо з Україною до перемоги". Президенти Польщі та країн Балтії зустрілися із Зеленським і відвідали Бородянку. Фото

Президенти дружніх країн висловили підтримку Зеленському
Фото: Gitanas Nausėda / Twitter
Президенти Польщі, Литви, Латвії й Естонії – Анджей Дуда, Гітанас Науседа, Егілс Левітс та Алар Каріс – прибули з візитом до України й зустрілися з президентом України Володимиром Зеленським.

Чотири лідери зустрілися 12 квітня в польському Жешуві, щоб обговорити подальшу підтримку України, після чого вирушили до Києва.

"Польща – на боці України. Президент Анджей Дуда в Києві. Разом із ним наші друзі – президенти Литви, Латвії та Естонії", – написав голова бюро міжнародної політики в канцелярії президента Польщі Якуб Кумох та опублікував фото прибуття лідерів на залізничний вокзал у Києві.

На зустрічі із Зеленським президенти висловили йому свою "повну підтримку", написав у Twitter Науседа.

"Ми й далі виступатимемо за членство України в Євросоюзі та допомагатимемо цій героїчній нації долати жахи війни. Єдність – наша сила. Ми стоятимемо з Україною до перемоги", – пообіцяв литовський президент.

Фото: EPA

Кумох також опублікував фото поїздки лідерів чотирьох країн до Бородянки Київської області.

"Бородянка – усього за кілька десятків хвилин їзди від Києва. Президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії побачили світ, який Росія пропонує навколишнім народам. Немає слів", – написав він.

"Жорстокі воєнні злочини, які скоїла російська армія, не залишаться безкарними. Воєнних злочинців мають переслідувати на міжнародному рівні", – написав Науседа.

На пресконференції після зустрічі Зеленський наголосив, що Польща, Литва, Латвія та Естонія завжди були першими, хто допомагав Україні, зазначив Кумох.

Контекст:

Після початку вторгнення Росії Зеленський 16 березня запрошував "усіх друзів України" відвідати столицю, хоч це й небезпечно. До цієї заяви президента Київ 15 березня відвідали прем'єр-міністри Польщі, Чехії та Словенії, згодом – 25 березня – спікери парламентів Литви, Латвії та Естонії.

1 квітня Київ відвідала президентка Європарламенту Роберта Метсола, 8 квітня у столицю прибули прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер, а також глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та верховний представник Європейського союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

9 квітня до Києва приїжджали канцлер Австрії Карл Негаммер та прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.