Бутусов заявив, що Україна неофіційно закрила в'їзд чоловікам-росіянам, у ДПСУ прокоментували

У Держприкордонслужбі порадили "не керуватися чутками"
Фото: depositphotos.com
Україна закрила в'їзд для росіян – чоловіків призовного віку, заявив головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов. Про це він написав у Facebook 13 лютого.

За його словами, заборона діє з 10 лютого.

"Обмеження ввели неофіційно, на невизначений строк, щонайменше – до кінця військових маневрів ЗС РФ поблизу кордону України, щоб уникнути провокацій, інцидентів", – написав він.

Прессекретар Держприкордонслужби України Андрій Демченко, коментуючи агентству "Інтерфакс-Україна" інформацію Бутусова, наголосив, що ДПСУ "чітко керується нормами законодавства, що регламентує перетин держкордону".

"Щодня десятки іноземців із різних причин отримують відмову у в'їзді в Україну: хтось через перевищення терміну перебування в нашій країні, хтось через заборону в'їзду, хтось не може підтвердити мету своєї подорожі, хтось не має належних для цього документів, а хтось через обмеження. Звісно, серед іноземців є і громадяни РФ, які, прямуючи до нашої країни, мають дотримуватися умов в'їзду", – сказав Демченко.

У коментарі "Телеграфу" він також наголосив, що "не варто керуватися чутками".

Контекст:

Контроль за перетином кордону з боку РФ посилили після окупації Криму та початку російської агресії на Донбасі.

Україна офіційно забороняла в'їзд для росіян віком 16–60 років навесні 2014 року і восени 2018-го (після інциденту з обстрілом та захопленням українських моряків у Чорному морі), але ці заходи були тимчасовими.

2015 року Україна в односторонньому порядку скасувала можливість в'їзду громадян Росії на підставі паспорта громадянина РФ або свідоцтва про народження – необхідний дипломатичний, службовий чи закордонний паспорт.

Восени 2021 року електронна петиція одеського активіста Сергія Стерненка із проханням заборонити або обмежити в'їзд на територію України громадян РФ набрала необхідні для розгляду президентом 25 тис. голосів. Президент Володимир Зеленський відповів на неї, що введення додаткових змін у режимі поїздок громадян між Україною та Російською Федерацією "потребує ретельного вивчення й аналізу всіх можливих сценаріїв розвитку".

2021 року, за даними ДПСУ, Україну відвідало 218 тис. росіян. РФ посіла друге місце в рейтингу країн, жителі яких найчастіше відвідували Україну. Водночас прикордонники не пустили у країну приблизно 7 тис. росіян.