CBS News видалив фільм про "контрабанду" зброї, переданої Україні. Київ вимагає розслідування

CBS News випустить іншу версію фільму про постачання зброї в Україну
Фото: EPA (ілюстративне)
Американський телеканал CBS News 4 серпня випустив документальний фільм-"викриття" про постачання Україні західної зброї, але після критики редакція заявила, що зробить іншу версію фільму. Про це йдеться у статті телеканала, яку опублікували 7 серпня.

У розслідуванні йшлося про те, що "лише 3040% постачань зброї від західних партнерів" потрапляють для потреб військових на фронті. На їхню думку, постачання могли "потрапляти на чорний ринок, який процвітав завдяки корупції після розпаду Радянського Союзу", нагадали у статті.

На фільм відреагували в Україні. Зокрема, радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк написав, що "вкидками про "чорний ринок зброї" Росія прагне дискредитувати Україну в очах західних суспільств".

Станом на 8 серпня сторінка, де опублікували фільм, недоступна. А редакція CBS News заявила, що розслідування планують оновити, зазначивши, що "доправлення значно покращилося після зйомок наприкінці квітня", а до Києва прибув аташе з питань оборони США Гаррік Гармон "для контролю та моніторингу озброєнь".

Зі свого боку, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що видалити відео недосить і необхідно провести внутрішні розслідування.

"Ви ввели в оману величезну аудиторію, розповсюджуючи необґрунтовані заяви і підриваючи довіру до постачання життєво необхідної військової допомоги нації, яка протистоїть агресії та геноциду. Має бути проведене внутрішнє розслідування, хто і чому це зробив", написав Кулеба у Twitter.

Контекст:

11 липня єврокомісарка з внутрішніх справ Ільва Йоганссон висловлювала побоювання, що мафія та різні злочинні угруповання дістануть доступ до зброї з України, як це було під час воєнного конфлікту в Югославії.

22 липня Європол заявив про довіру українській стороні у її діях щодо недопущення контрабанди зброї до Європейського союзу.

13 липня координатор Ради з нацбезпеки США та стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що в Україні поділяють стурбованість щодо підзвітності та нагляду та працюють над цим питанням спільно з американською адміністрацією. "Але ми повинні пам'ятати: щойно озброєння опиняється в руках Збройних сил України – це власність України. Окрім цього, ми не диктуємо, як вони мають використовувати кожну одиницю зброї на полі бою", сказав Кірбі.

14 липня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розмовляв з головою Об'єднаного комітету начальників штабів армії США Марком Міллі і запевнив його, що ЗСУ не допустять потрапляння західної зброї до російських окупантів.

Міністр оборони України Олексій Резніков відкинув 15 липня в інтерв'ю Financial Times, імовірність того, що Україна може стати джерелом контрабанди зброї. Водночас контроль за озброєнням, що постачають союзники, планують посилити, запевнив він.

19 липня Верховна Рада створила тимчасову спеціальну комісію з питань моніторингу отримання та використання озброєння, наданого Україні міжнародними партнерами під час воєнного стану. До складу ТСК увійшло 15 народних депутатів з усіх фракцій і груп парламенту. Попередньо строк роботи комісії становитиме один рік. За пів року від дня створення ТСК зобов'язується надати звіт про виконану роботу.