Чехія передасть ЗСУ артилерійські боєприпаси та медикаменти

Заступник міністра оборони Чехії Даніель Блажковець та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підписали договір про передання Україні артилерійських боєприпасів
Фото: Ministerstvo obrany / Twitter
На тлі можливого вторгнення Росії в Україну Чехія надасть українській армії військову допомогу, схвалену урядом країни 26 січня. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому 1 лютого у Twitter міністерства оборони Чехії.

"Заступник міністра оборони Даніель Блажковець та головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підписали договір про передання артилерійських боєприпасів", – повідомляють у міноборони країни.

Мета допомоги – зміцнення обороноздатності України, зазначають у відомстві.

Також повідомляють, що Чехія надасть українській армії медичну допомогу.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знов стягує війська до кордону з Україною.

До 28 січня, за інформацією Міноборони України, у 200-кілометровій зоні від кордону країни перебуває приблизно 112 тис. російських військових, з урахуванням флоту та авіації – орієнтовно 130 тис.

У Білому домі заявили 18 січня, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США занепокоєні через переміщення російських військ на навчання до Білорусі.

Президент України Володимир Зеленський 28 січня заявив, що ситуація на кордоні не напруженіша, ніж на початку 2021 року, а заяви західних лідерів про швидку війну шкодять українській економіці.

За даними "Радіо Свобода", до п'ятірки країн, які надають Україні найбільшу військову підтримку, включно з озброєнням, входять США, Великобританія, Канада, Польща та Литва. Країнами, які з 2014 року найбільше допомагають Україні, є США та Великобританія. Про готовність надати Україні оборонну зброю вже заявили Данія, Польща, країни Балтії.