"Чекаємо більше "котиків". Резніков, Шмигаль і Моравецький зустріли перші танки Leopard в Україні. Фото, відео

Резніков і Шмигаль висловили подяку Польщі за надані Україні танки
Фото: Міністерство оборони України / Facebook
Міністр оборони Олексій Резніков, прем'єр-міністри України та Польщі Денис Шмигаль і Матеуш Моравецький 24 лютого зустріли перші чотири танки Leopard 2A4 в Україні.

Про це повідомляють у Facebook Міноборони України.

"У день, коли російські танки "увірвалися" до Європи в якості трофейних музейних експонатів, ми отримали реальну підтримку для посилення спроможностей сил оборони України, – зазначив Резніков. – Я радий прийняти перших звірят у нашому українському військово-технічному зоопарку. Ми з нетерпінням чекаємо, що зможемо прийняти більше "котиків".

Глава Міноборони України висловив подяку всьому польському народу, президентові Анджею Дуді та главі міноборони Польщі Маріушу Блащаку.

"W imię Boga za naszą і waszą wolność! ("В ім'я Бога за нашу і вашу свободу". – "ГОРДОН")" – підкреслив Резніков.

Відео зустрічі опублікував у Facebook Шмигаль.

"Танки Leopard 2 уже в Україні. Цей рік має стати роком нашої перемоги. Дякуємо уряду Польщі та нашим партнерам, які наближають цей день", – написав коментар до відео глава Кабміну.

Дуда 22 лютого говорив, що Leopard, які є у Польщі, готові до відправлення в Україну. 24 лютого стало відомо, що перші танки з Польщі прибули в Україну.

Моравецький на пресконференції у Києві розповів, що у першій партії танків, доправлених в Україну, чотири Leopard 2.

"Це танки, які захищатимуть вас на полі бою і будуть ефективними. Ми передамо незабаром наступні", – повідомив він і закликав європейських партнерів наслідувати приклад Польщі.

Контекст:

Західні партнери на початку 2023 року погодилися передати Україні сучасні танки для захисту від російської агресії. 

Наприкінці січня уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Україні основних бойових танків Leopard 2 і дозволив іншим країнам їх реекспорт. Як зазначило агентство Bloomberg, Польща збирає коаліцію країн для постачання Україні танків Leopard 2A4, а Німеччина – більш сучасної моделі 2A6.

Танки Leopard 2A4 Україні нададуть Польща (14), Норвегія (вісім), Іспанія (на першому етапі – шість, але влада розглядає можливість збільшити кількість до 10) і Канада (чотири), Leopard 2A5 – Швеція (до 10 одиниць), Leopard 2A6 – Німеччина (14) та Португалія (три). Окрім того, Німеччина, Нідерланди та Данія поправлять Україні не менше ніж 100 танків Leopard 1A5, а Фінляндія – три танки Leopard 2R, які призначені для розмінування.

20 лютого міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна планує сформувати як мінімум два батальйони з танків Leopard 2 і шість-сім батальйонів – із Leopard 1.

Окрім того, сучасні танки Україні пообіцяли Великобританія (не менше ніж 14 танків Challenger 2) і США (31 Abrams).

Українські військовослужбовці вже навчаються керувати танками Leopard і Challenger 2 у країнах ЄС і Великобританії.