"Чесний дипломатичний словник". Подоляк "розшифрував" заклики до переговорів із Росією

Подоляк пропонує припинити "словесні ігри", які покликані нібито "наблизити" переговори України з Росією
Фото: president.gov.ua
Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк 8 листопада у Twitter пояснив, що, з погляду України, ховається за дипломатичними формулюваннями, за допомогою яких керівництво країни намагаються схилити до переговорів із державою-окупантом Росією.

"Чесний дипломатичний словник: "припинення вогню" – зупинка українського контрнаступу, надання Росії часу відновити ресурси. "Переговори" – визнання ультиматумів Кремля. "Дипломатичне врегулювання" – умиротворення агресора, втрата територій. Може, годі грати в цю словесну гру?" – написав Подоляк.

Контекст:

24 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну. Спочатку, за даними СБУ, він розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. У квітні росіян вигнали з північних областей, зараз бої тривають на сході і півдні країни.

Переговори про закінчення війни Україна та Росія вели на рівні делегацій. Відбулося чотири очні раунди (останній  29 березня у Туреччині). Окрім того, делегації зустрічалися у відеоформаті. У травні переговорний процес припинили, бо з російського боку немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України.

30 вересня Путін у зверненні, присвяченому незаконній анексії українських територій, висунув вимогу до України припинити вогонь і негайно сісти за стіл переговорів, водночас відкинувши, що повернення Україні її територій буде на порядку денному.

У відповідь президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з нинішнім президентом це неможливо. "Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав він. 4 жовтня Зеленський ввів у дію ухвалене 30 вересня рішення Ради нацбезпеки і оборони, в якому офіційно констатують "неможливість проведення переговорів із Путіним".

30 жовтня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія готова до переговорів. Спікер МЗС Олег Ніколенко у відповідь написав, що єдиною реалістичною пропозицією має бути негайне припинення Росією війни проти України та виведення російських військ з української території станом на 1991 рік.