"Чим же погрожувати світу?" Ігнат розповів про ракети Х-50, які Росія хоче виробляти для ударів по Україні

Ігнат прокоментував плани РФ щодо виробництва ракет Х-50
Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces / Facebook

Крилата ракета Х-50, виробництво якої, за даними ЗСУ, мають намір налагодити в Росії, не є новою розробкою, її проєктували ще за часів СРСР. Про це 14 квітня розповів спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

"Можливо, є більше ресурсів для виготовлення даного типу боєприпасів, можливо, цей процес є дешевшим. Але, у принципі, це ракета такого ж типу, як і ті, які Росія застосовувала проти наших об'єктів. Те, що вони намагаються їх створювати, – це лише оголосили. Будемо сподіватися, що в умовах санкцій їм це буде не так просто зробити", – сказав він, відповідаючи на запитання, чому Росія вирішила налагоджувати виробництво саме цих ракет.

За словами спікера Повітряних сил, Росія десятиліттями накопичувала стратегічний запас ракет, який витратила за пів року на атаки по Україні.

"Зрозуміло, вони поповнюватимуть свій арсенал. А чим же погрожувати світу, коли вже ракет немає?" – резюмував Ігнат.

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов 13 квітня заявив, що в червні цього року РФ планує розпочати серійне виробництво стратегічних крилатих ракет повітряного базування типу Х-50. "Це дасть змогу Кремлю восени активізувати ракетні удари по території нашої країни", – зазначив Громов.

За даними LIGA.net, крилата ракета Х-50 зможе вражати цілі на дальності до 1500 км. Вона є дозвуковою й використовує систему наведення стратегічної ракети Х-101. Ракета завдовжки шість метрів із масою приблизно 1600 кг, її крейсерська швидкість польоту 700 км/год (максимальна – 950 км/год). Носіями Х-50 можуть бути бомбардувальники Ту-22М3, Ту-95МС і Ту-160.

Контекст:

Росія від початку повномасштабного вторгнення, із лютого 2022 року, і до кінця лютого 2023 року завдала по Україні майже 5 тис. ракетних і 3,5 тис. авіаційних ударів, а також ще приблизно 1,1 тис. ударів із використанням БПЛА. Після цього були нові атаки.

У Міноборони розповіли 10 березня, що від початку війни під час масованих атак РФ випустила по Україні 821 балістичну і крилату ракету.

Із вересня 2022 року, тобто після початку масованих російських атак на критичну інфраструктуру України, сили протиповітряної оборони України збили до 700 ракет окупантів і приблизно 650 дронів-камікадзе, розповів 15 березня спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.