Дати повернення полонених з ОРДЛО невідомо – Денісова

За інформацією Денісової, від початку 2021 року кількість незаконно утримуваних громадян України в ОРДЛО зросла і становить 267 осіб
Фото: Людмила Денісова / Facebook
Українська омбудсменка Людмила Денісова повідомила, що односторонній процес передання утримуваних осіб з окупованих територій Донбасу в Україні триває. За інформацією Денісової, невідомо ні кількості полонених, ні їхніх імен.

Реалізація рішення ватажків "ДНР" і "ЛНР" про одностороннє передання на контрольовану урядом України територію полонених триває, але точної дати їхнього повернення невідомо. Про це 26 січня в Telegram написала уповноважена Верховної Ради із прав людини Людмила Денісова.

"З'ясовано, що у відношенні деяких осіб, серед тих, кого планують передати, досі тривають засідання у так званих судах. Тому кількість і кого саме повернуть – невідомо. За словами батьків та близьких, заявлені громадяни жодного разу не виходили на зв'язок із рідними, їхнє місце перебування їм невідоме", – повідомила омбудсменка.

За її даними, від початку 2021 року кількість незаконно утримуваних громадян України в ОРДЛО зросла і становить 267 осіб. Із них 226 – цивільні особи, зокрема четверо волонтерів, 37 військовослужбовців, четверо членів добровільних батальйонів.

20 січня Денісова повідомила, що бойовики передадуть "через посередника" дев'ятьох незаконно утримуваних осіб. Представники бойовиків назвали посередником в переданні кума президента РФ Володимира Путіна, народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука.

У МЗС України наголосили, що цей крок "є ударом по нормандському формату і тристоронній контактній групі" і порушує усталені механізми розв’язання таких гуманітарних питань. Українська делегація у тристоронній контактній групі заявила, що Російська Федерація і Медведчук намагаються використовувати полонених у своїх політичних інтересах.

21 січня стало відомо, що один із можливих маршрутів передання полонених – через Ростов-на-Дону і Мінськ, звідки їх має забрати Медведчук. Денісова зазначила, що інформацію про передання полонених і їх кількість "постійно змінюють".

Пізніше  голова української делегації у тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що процес передання полонених Медведчуку зупинено.

Останній обмін утримуваними особами відбувся 16 квітня 2020 року. Бойовики звільнили 20 осіб, українська влада передала їм 14. У грудні представник Донецької області в українській делегації у тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, журналіст Сергій Гармаш розповідав, що окупанти блокують обмін.