Денісова закликала провести евакуацію жителів Щастя, яке кілька днів зазнає обстрілів окупантів

Щастя перебуває під обстрілами вже п'ятий день
Фото: Людмила Денісова / Facebook
Українська омбудсменка Людмила Денісова закликала провести евакуацію жителів Щастя Луганської області, яке кілька днів зазнає обстрілів з боку російсько-окупаційних військ. Про це вона заявила у Facebook 22 лютого.

"На гарячу лінію уповноваженого надходять звернення від мешканців прифронтового міста Щастя в Луганській області про порушення їхніх прав на життя, безпеку, доступ до задоволення базових людських потреб і одержання послуг. Унаслідок інтенсивних обстрілів підконтрольних РФ збройних формувань, які тривають уже другу добу, горять трансформатори Луганської ТЕС, роботу електростанції припинено, пошкоджено житлові будинки", – повідомила вона.

Денісова зазначила, що 11 тис. жителів міста змушені переховуватися у підвалах без тепло-, водопостачання і світла.

"Люди скаржаться, що впродовж тижня не можуть купити продукти харчування, оскільки не працюють магазини, припинено роботу банків і банкоматів. Обстріли мирного населення та об'єктів критичної інфраструктури країною-окупантом є грубим порушенням норм міжнародного права, Женевської конвенції про правила ведення війни і Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Звертаюся до органів місцевої влади заради збереження людських життів розглянути питання про евакуацію жителів", – заявила омбудсменка.

Також вона закликала міжнародну спільноту відреагувати на факт порушення права на життя і посилити тиск на Російську Федерацію, щоб припинити зневагу до прав людини на території України.

Контекст:

Щастя під обстрілами вже п'ятий день. Унаслідок атак бойовиків Щастя було знеструмлено, немає води і теплопостачання, другий день не працює Луганська ТЕС.

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай не відкинув евакуації населення.

У 2014 році, одразу після окупації Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого.

Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти і докази.

17 лютого 2022 року на Донбасі різко загострилася ситуація. За інформацією штабу операції Об'єднаних сил, було обстріляно 30 населених пунктів на підконтрольній Україні території, до того ж під удар потрапили дитячий садочок і кілька шкіл, де в цей час перебували діти. Постраждали двоє військових і п'ятеро цивільних.

18–22 лютого обстріли на Донбасі продовжилися. 19 лютого внаслідок обстрілів з боку бойовиків загинуло двоє українських військовослужбовців, ще четверо дістали поранення, 20-го також було поранено військовослужбовця. 22 лютого поранення та травми дістало шестеро військовослужбовців, ще один загинув.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що жодних наказів в Україні щодо звільнення у силовий спосіб тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей немає. Данілов також повідомив про загрозу провокацій із боку РФ.

21 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про визнання "незалежності" окупованих територій України і підписав відповідні укази у присутності ватажків незаконних збройних формувань "ДНР" та "ЛНР" Дениса Пушиліна і Леоніда Пасічника. Укази офіційно передбачають введення російських військ на територію ОРДЛО для "підтримання миру".

Того самого дня жителі окупованого Донецька повідомили про пересування дуже великої колони танків і бронетехніки з Донецька у південно-західному напрямку до лінії фронту.