Депутата Запорізької облради від Опозиційного блоку засудили до 10 років. Він "очолив" Дніпрорудне, мера якого росіяни викрали

5 травня окупанти призначили Пастушенка так званим головою "міської адміністрації Дніпрорудного"
Фото: forpost.media
Суд ухвалив вирок про позбавлення волі строком на 10 років заочно депутату Запорізької облради, який очолив окупаційну адміністрацію у Дніпрорудному, повідомив 10 березня Офіс генпрокурора. Відомство не називає імені засудженого, але, з огляду на деталі справи, ідеться про Миколу Пастушенка.

Депутата Запорізької обласної ради від Опозиційного блоку визнано винним у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

Його засуджено до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади в органах влади строком на 15 років та з конфіскацією всього майна.

Прокурори в суді довели, що у травні 2022 року чоловік добровільно дав згоду на співпрацю з окупаційною владою РФ і погодився на пропозицію обійняти посаду так званого голови "військово-цивільної адміністрації міста Дніпрорудне".

Як зазначили в Офісі генпрокурора, про своє нове "призначення" посадовець повідомив жителів і підприємців окупованого міста через інтернет у відеозверненні, у якому також закликав підтримати окупаційну владу.

Контекст:

Дніпрорудне опинилося у російській окупації з початку березня 2022 року. 13 березня стало відомо, що мера міста Євгена Матвєєва викрали росіяни.

Як пише "Чесно", 5 травня окупанти призначили Пастушенка так званим головою "міської адміністрації". Сам Пастушенко закликав жителів і підприємців міста всіляко сприяти окупантам.

30 травня Пастушенка позбавили права слова й участі у засіданнях ради, а 31 травня СБУ оголосила йому підозру в колабораціонізмі.