Держатомрегулювання після заяв РФ про "брудну бомбу" запросило МАГАТЕ провести інспекцію на двох українських підприємствах

Російська пропаганда неодноразово розповсюджувала фейки про "брудну бомбу" на тлі вторгнення РФ в Україну
Фото: depositphotos.com

Державна інспекція ядерного регулювання України після заяв РФ про "брудну бомбу" запросила представників Міжнародного агентства з атомної енергії провести інспекцію на двох українських підприємствах. Про це йдеться в опублікованій 25 жовтня заяві Держатомрегулювання.

Лист із цією пропозицією виконувач обов'язків голови відомства – головний держінспектор із ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков надіслав директору відділу експлуатації С департаменту гарантій МАГАТЕ Гарольдо Баррозо.

Держатомрегулювання запросило МАГАТЕ провести верифікацію в Інституті ядерних досліджень Національної академії наук України (Київ) і на держпідприємстві "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (Жовті Води, Дніпропетровська область).

"Це запрошення МАГАТЕ надіслано Держатомрегулювання відповідно до ст. 8 Додаткового протоколу до Угоди про гарантії", – ідеться у повідомленні.

У листі Корікова зазначено, що Україна залишається відповідальною стороною за реалізацію Угоди про гарантії та Додатковий протокол до цієї угоди й далі виконує передбачені нею зобов'язання.

Контекст:

"Брудна бомба" – це суміш вибухівки, наприклад динаміту, і радіоактивних речовин, пояснювали у Центрі стратегічних комунікацій при Міністерстві культури та інформаційної політики. Вона не може створити ядерний вибух, як ядерна зброя, хоч і може поширити радіоактивне забруднення у порівняно невеликій кількості й на обмежені відстані. Головна небезпека такої зброї – це сам вибух, від якого можуть загинути або постраждати люди.

Російська пропаганда неодноразово розповсюджувала фейки про "брудну бомбу" на тлі вторгнення РФ в Україну в лютому.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявляв, що Україна не має ядерної зброї, а також не веде жодних робіт щодо її створення чи придбання. "Російська пропаганда зійшла з рейок і припускає, що Україна, імовірно, готується скинути "брудну бомбу" на територію Росії. Це хворий фейк", – наголошував міністр.

23 жовтня міністр оборони Росії Сергій Шойгу почав розповсюджувати повідомлення нібито про імовірне застосування Україною "брудної бомби" у війні проти Росії. Про це він заявляв під час телефонних розмов із міністрами оборони США, Франції, Туреччини і Великобританії.

Президент України Володимир Зеленський зазначав, що дзвінки Шойгу іноземним політикам із розповідями про нібито підготовку Україною атаки радіоактивною "брудною бомбою" означають, що Росія сама готує такий удар.

Франція, Великобританія і США у спільній заяві відкинули спроби Шойгу звинуватити Україну у підготовці атаки "брудною бомбою". Міністр оборони України Олексій Резніков назвав поширення дезінформації про "брудну бомбу" актом ядерного шантажу з боку Росії й заявив, що Україна відкрита для будь-яких моніторингових місій.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підкреслив 24 жовтня, що Росія не має використовувати брехливі твердження як привід для чергового витка ескалації війни з Україною. Інформацію про "брудну бомбу" він назвав "абсурдною".