Держдеп про загибель американця на Донбасі: США закликають Росію використати свій уплив на сепаратистів, щоб ОБСЄ розслідувала інцидент

У Держдепартаменті закликали РФ уплинути на бойовиків
Фото: ЕРА

Інцидент із підривом машини спостерігачів місії ОБСЄ показав, наскільки необхідно для всіх сторін, особливо для проросійських сепаратистів, виконувати свої зобов'язання в межах Мінських угод, заявили в Державному департаменті США.

У Державному департаменті США прокоментували загибель американського громадянина, який входив до спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, яка працює на Донбасі. Заяву опубліковано на сайті Держдепартаменту.

"Штати глибоко шоковані й засмучені смертю громадянина США, який виконував обов'язки парамедика у складі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, який підірвався в автомобілі на контрольованій сепаратистами території Східної України", – наголошують у коментарі.

Вашингтон закликає Росію "використати вплив на сепаратистів", щоб дати змогу ОБСЄ провести повне, прозоре та своєчасне розслідування.

"Цей інцидент показав, наскільки необхідно для всіх сторін, особливо для проросійських сепаратистів, виконувати свої зобов'язання в межах Мінських угод. Це передбачає реальне й міцне припинення вогню та відведення важкого озброєння від лінії розмежування",– заявили в Держдепі.

Вашингтон засудив будь-які прояви ворожості й залякування співробітників СММ ОБСЄ.

23 квітня українська сторона Спільного центру з контролю та координації повідомила, що в Луганській області підірвалася машина патруля СММ ОБСЄ. Унаслідок вибуху загинув один співробітник місії, ще двох було поранено.

У "ДНР" заявили, що автомобіль ОБСЄ, який підірвався на міні, відхилився від "основного маршруту".

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

СММ ОБСЄ є неозброєною цивільною місією, яка спостерігає за ситуацією у всіх регіонах України. Вона регулярно готує звіти про обстановку в країні, а також бере участь у переговорах між сторонами конфлікту на Донбасі. Місія розпочала свою роботу 29 липня 2014 року згідно з рішенням постійної ради ОБСЄ.