Держприкордонслужба України фіксує на день по 30–40 спроб незаконного виїзду військовозобов'язаних

Правоохоронці регулярно викривають схеми незаконного переправлення українців через кордон
Фото: dpsu.gov.ua
За день українські прикордонники затримують приблизно 30–40 чоловіків, які намагаються нелегально виїхати з країни. Про це 28 жовтня сказав речник Держприкордонслужби Андрій Демченко на брифінгу, який транслював медіацентр "Україна – Укрінформ".

Він повідомив, що кожного дня українські прикордонники відмовляють у перетині кордону приблизно 150 особам. Здебільшого це військовозобов'язані чоловіки.

"На жаль, продовжуються спроби перетнути кордон у незаконний спосіб. Щоденно затримуються десятки порушників. У середньому це 30–40 осіб: як у пунктах пропуску, коли вони намагаються використовувати підроблені документи, або поза пунктами пропуску, коли вони поодиноко або групами намагаються перетнути лінію кордону", – сказав Демченко.

За словами Демченка, порушники найчастіше намагаються незаконно перетнути кордон із Румунією та Молдовою, а через пункти пропуску військовозобов'язані найчастіше намагаються виїхати до Угорщини й Польщі.

Він також повідомив, що українські правоохоронці й далі викривають схеми незаконного переправлення українців через кордон – уже припинено діяльність понад 80 таких схем.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію вранці 24 лютого після початку вторгнення російських військ в Україну.

Воєнний стан передбачає заборону на виїзд за кордон чоловіків у віці 18–60 років, крім особливих умов. Зокрема, виїжджати можуть чоловіки, у яких троє чи більше неповнолітніх дітей, а також моряки, але за погодженням із військкоматом.

3 серпня в Державній прикордонній службі України повідомили, що з початку дії воєнного стану прикордонники затримали за спробу незаконного перетину кордону майже 6,4 тис. військовозобов'язаних чоловіків. Понад 4 тис. з цих порушників зупинили прикордонники поза пунктами пропуску.

16 серпня президент у відповідь на петицію із закликом зняти заборону на виїзд чоловіків заявив, що це відбудеться лише після закінчення дії воєнного стану.

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання організаторів нелегального трафіку й блокування каналів нелегального виїзду громадян призовного віку.