Для перемовин щодо Донбасу Україна шукатиме новий майданчик замість Мінська – Кравчук

Кравчук повідомив, що Україна запропонує ОБСЄ новий майданчик для перемовин щодо Донбасу
Фото: EPA
Мінськ не може бути місцем для ведення перемовин щодо врегулювання ситуації конфлікту на Донбасі, тому що Україна припинила авіасполучення з Білоруссю. Про це 27 травня в ефірі телеканала "Україна 24" заявив голова української делегації у тристоронній контактній групі Леонід Кравчук.

"Ми маємо шукати іншу площадку. Яку – ми будемо радитися, пропонувати, звертатися до всіх. Перш за все, до ОБСЄ, щоб таке питання вирішити", – зазначив він.

За словами Кравчука, поведінка Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, унеможливлює продовження перемовин у Мінську.

"Така ситуація в Білорусі може негативно вплинути на процеси, які відбуваються всередині України, і на ситуацію в Донбасі. Ми уважно будемо слідкувати за ситуацією на кордонах не тільки з Росією, а й із Білоруссю", – заявив голова української делегації.

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення зупинити авіасполучення з Білоруссю із 26 травня після примусового приземлення в Мінську літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. МЗС Білорусі надіслало Україні ноту протесту через це "обурливе рішення".

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. людей.

Перемовини щодо врегулювання конфлікту проводять у межах тристоронньої контактної групи (ТКГ, Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія). Мінськ став місцем зустрічей ТКГ 2014 року. Зараз через пандемію коронавірусу засідання ТКГ проводять у форматі відеозв'язку.