Для збору грошей на допомогу Україні Віктор та Олена Пінчуки продадуть на аукціоні скульптуру Джеффа Кунса Balloon Monkey

Balloon Monkey (Magenta) подобається і дітям, і дорослим і є монументальним символом надії та солідарності, зазначили у Фонді Віктора Пінчука
Фото: пресслужба Фонду Віктора Пінчука
28 червня 2022 року на аукціоні Christie's презентують знакову скульптуру Джеффа Кунса Balloon Monkey (Magenta) – "Мавпа з повітряних куль (пурпурного кольору)". Її виставляють на продаж український бізнесмен Віктор Пінчук та його дружина Олена, щоб зібрати гроші на гуманітарну допомогу Україні. Оцінна вартість предмета мистецтва – від 6 млн до 10 млн фунтів стерлінгів. Про це повідомив сайт Фонду Віктора Пінчука.

"Зібрані кошти будуть направлені, зокрема, для важко поранених під час війни військових і цивільних, які потребують термінового протезування, лікування і реабілітації для відновлення якості життя. Уособлюючи дитячу невинність і радість, Balloon Monkey (Magenta), яка подобається і дітям, і дорослим, є монументальним символом надії та солідарності з тими військовими і цивільними чоловіками, жінками і дітьми в понівеченій війною Україні, що зазнали жахливих втрат", – ідеться у повідомленні.

У фонді наголосили, що продаж скульптури стане важливою подією аукціону "ХХ/ХХI століття: Вечірні лондонські торги" дому Christie's. Роботу виставлять на площі Сент-Джеймс поруч зі штаб-квартирою Christie's у Лондоні з 14 червня до 3 липня.

"Balloon Monkey (Magenta) – це шедевр парадоксальної сили, суперечності якого коливаються між дивовижною складністю й абсолютною простотою, серйозністю і грою, попкультурою та нашими найглибшими, первісними укладами міфів і вірувань. Цей позбавлений іронії об'єкт створений із майже неймовірною самовіддачею, як уособлення довіри, відкритості, щирості та любові. Для Кунса Balloon Monkey (Magenta) – це глибоке та життєрадісне підтвердження того, що мистецтво – це не лише те, що ми бачимо, але й те, що відбувається всередині нас", – описали витвір мистецтва у пресслужбі фонду.

Також наголошують, що у листопаді 2014 року Balloon Monkey (Orange) – "Мавпа з повітряних куль (помаранчева)" – із тієї ж серії, що й поточний лот – сягнула ціни продажу $25,9 млн.

"Віктор та Олена Пінчуки невтомно працюють, щоб активізувати гуманітарну підтримку для України, тому для мене щира честь, що Balloon Monkey (Magenta) підтримає їхні надзвичайні зусилля. Справжня цінність мистецтва полягає в тому, щоб служити людству, і сьогодні не може бути вищого покликання, ніж підтримувати народ України. Завдяки моїй дружбі з Віктором та Оленою Пінчуками моє життя збагатилося народом та культурою України. Я мав можливість відвідувати Україну багато разів як сам, так і з родиною, і завжди відчував сильне почуття єдності, дружби та історії", – заявив скульптор.

Він додав, що надзвичайно засмучений і стурбований війною та руйнуваннями, які переживає український народ.

"Наша вдячність і повага до наших воїнів не мають меж. Вони віддають свої життя за нас, майбутнє України та світу. Кожен загиблий чи поранений українець від обстрілів, вибухів та насильства – рана в нашій душі. За рахунок коштів від аукціону ми можемо допомогти врятувати життя. Ми можемо допомогти відновити життя, зруйноване війною. Десятки, а може, й сотні життів, кожне з яких має невимовну цінність. Balloon Monkey Джеффа Кунса – це свято життя. Ми ставимо життя і надію на противагу смерті і стражданню. У мистецтві і в дії. Ми вдячні Джеффу та Christie's. Вони допомагають нам бодай частину нашої безмежної вдячності українцям перетворити на допомогу та підтримку", – заявив Пінчук.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)