У Херсон повернулася українська адміністрація

Херсон повернули під контроль України
Фото: ТИМОШЕНКО Офіс Президента / Telegram
У Херсон повернулася українська військова адміністрація. Про це голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич повідомив у Facebook 12 листопада.

"У місто прибули і приступили до виконання обов'язків військова адміністрація Херсонської області, Херсона і Херсонського району. Також приступили до виконання службових обов'язків Національна поліція і СБУ. ДСНС проводить заходи щодо розмінування. Займаємося відповідним поверненням міста до звичайної життєдіяльності", – сказав він.

Напередодні Янушевич просив почекати з поверненням у деокуповані райони Херсонської області.

"Зараз тут надто небезпечно. Є висока ймовірність того, що ворог обстрілюватиме щойно деокуповані населені пункти. Також перед вашим поверненням території мають обстежити вибухотехніки. На жаль, уже є багато жертв серед цивільних, які підірвалися на небезпечних предметах", – зазначив він.

Контекст:

Наприкінці серпня ЗСУ розпочали наступальні дії, зокрема в Херсонській області. За офіційними даними станом на 24 жовтня, українські військові звільнили у регіоні понад 90 населених пунктів. У листопаді просування ЗСУ тривало.

9 листопада міністр оборони РФ Сергій Шойгу наказав розпочати відведення військових із Херсона і з правобережжя Херсонської області. 11 листопада міноборони РФ оголосило, що російська армія завершила відступ із правого берега Дніпра, не залишивши "жодної одиниці військової техніки й озброєння", а також нібито без втрат серед особового складу.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 10 листопада заявив, що ЗСУ поки що не можуть ні підтвердити, ні спростувати "відведення" російських військ із Херсона й далі вестимуть наступ відповідно до власного плану.

Міністр оборони України Олексій Резніков сказав, що для виведення угруповання, яке РФ стягнула у Херсон, потрібно не менше ніж тиждень. За інформацією української розвідки станом на 10 листопада, на правому березі залишалося приблизно 20 тис. російських військовослужбовців.

11 листопада українські військові зайшли до Херсона, підтвердило ГУР Міноборони України. У мережі з'явилися фото та відео, як жителі Херсонської області й Херсона виходять на вулиці зустрічати українських захисників.

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 11 листопада повідомив, що українські військові – на підступах до Херсона, спеціальні підрозділи вже зайшли до міста.