У порт Бердянськ зайшли два судна РФ і завантажували крадене українське зерно й метал

Удень 2 червня в районі порту Бердянськ пролунали вибухи
Фото: investigator.org.ua
У порт тимчасово окупованого Бердянська зайшли два російські комерційні судна і почали завантажувати крадене українське зерно й метал. Про це повідомила 31 травня в Telegram Бердянська міська військова адміністрація.

"У порт Бердянська зайшли два російські кораблі. Окупанти продовжують розграбовувати наші землі. В один корабель зараз завантажують зернові, а в другий – метал. Схоже, окупанти відчувають, що для них уже почався зворотний відлік", – ідеться в повідомленні.

Удень 2 червня в районі порту Бердянськ прогриміли вибухи.

"За попередніми даними, з Бердянського порту тікають кораблі, які нещодавно зайшли для викрадення українських зернових і металобрухту. Дякуємо ЗСУ за вдалу роботу!" – написала в Telegram Бердянська міська військова адміністрація.

Із 18-го до 22 квітня в порту окупованого росіянами Бердянська також було зафіксовано рух двох російських суден, на які, ймовірно, вантажили крадене українське зерно, про це писав Центр журналістських розслідувань.

Контекст:

Після повномасштабного нападу на Україну 24 лютого 2022 року російські війська захопили частину Запорізької області, зокрема великі міста Бердянськ і Мелітополь. Росія блокувала вивезення української продукції з морських портів України.

Європейська бізнес-асоціація, Американська торговельна палата в Україні й Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" звернулися до Організації Об'єднаних Націй і Туреччини із закликом розблокувати чорноморську "зернову ініціативу", яку створили для експорту українського зерна, і забезпечити вільне торговельне судноплавство в Чорноморському регіоні. А якщо РФ не погодиться на розблокування судноплавства, її кораблі мають зазнавати таких самих перевірок, як і українські, зазначили автори звернення.