До російських військ привозять поповнення, зібране з мобілізації, підготовки з ним не проводили – Генштаб ЗСУ

За даними Генштабу ЗСУ, незважаючи на "часткову мобілізацію", Росія і далі відправляє на війну в'язнів
Фото: EPA
У російських окупаційних військах розпочали приймання особового складу, призваного за так званою частковою мобілізацією. Про це поінформував Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 28 вересня.

За інформацією Генштабу, поповнення прибуло до підрозділів 1-го танкового полку 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії ЗС РФ, які вирушають у зону бойових дій. У зведенні наголосили, що підготовки із цим поповненням "не проводили взагалі".

"Також військово-політичне керівництво РФ одночасно з частковою мобілізацією продовжує заходи так званої "самомобілізації". До підрозділів, що вже воюють в Україні, прибувають особи, засуджені за кримінальні злочини", – ідеться в повідомленні.

Українські військові вже захопили в полон першого росіянина, призваного в межах російської часткової мобілізації, заявив 27 вересня радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко. Полонений розповів, що московський військкомат призвав його 21 вересня.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив, що підписав указ про часткову мобілізацію в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу уточнив, що призову підлягає приблизно 300 тис. осіб. Водночас росЗМІ повідомляли, що під призов може потрапити 1,2 млн людей.

Шойгу і Путін стверджували, що мобілізують лише резервістів (тобто громадян, які пройшли строкову службу або навчання на військовій кафедрі у ВНЗ), котрі мають військово-облікову спеціальність і бойовий досвід. Однак в указі цього не задокументовано, і навіть місцева влада у РФ визнає, що мобілізує і "громадян, яких не мають призивати".

Досі в Росії проводили приховану мобілізацію. За даними ЗМІ та правозахисників, на війну в Україні вербують ув'язнених у колоніях, обвинувачених, які перебувають у СІЗО, безхатьків.

Також окупанти влаштували примусову мобілізацію на тимчасово зайнятих ними територіях Донецької та Луганської областей, повідомляла українська розвідка.