Доба на Донбасі. Три неприцільні обстріли бойовиків, травми дістало двоє українських військових

Режим припинення вогню набув чинності з опівночі 27 липня
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

На місці, де напередодні травмувалося двоє українських військових, працюють керівний склад військової частини і робоча група військової служби правопорядку. Обставини інциденту з'ясовують, повідомили у штабі операції Об'єднаних сил.

Протягом минулої доби в зоні проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі було зафіксовано три неприцільні обстріли бойовиків, травми дістало двоє українських військових. Про це повідомляє пресцентр штабу операції Об'єднаних сил на своїй сторінці у Facebook.

"Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається повністю контрольованою. Українські захисники продовжують надійно тримати лінію оборони та дотримуватися режиму припинення вогню. За минулу добу зафіксовано три неприцільні обстріли з боку збройних формувань Російської Федерації. У вечірній час противник зі стрілецької зброї провокував наших оборонців біля населеного пункту Піски. Українські воїни на провокації не піддалися та вогонь у відповідь не відкривали", – ідеться в повідомленні.

Що стосується травм, один український боєць дістав осколкові поранення, зачепивши ногою невідомий вибуховий пристрій, другий травмував руку на одному з опорних пунктів. Обом військовослужбовцям надали належну медичну допомогу.

"На місцях подій працює керівний склад військової частини і робоча група військової служби правопорядку. Обставини з'ясовуються", – зазначили у штабі.

Упродовж нової  доби обстрілів на Донбасі не фіксували.

У штабі розповіли, що українські військові, користуючись оголошеним перемир'ям, проводять розмінування території за заявками мешканців прифронтових населених пунктів. Зокрема, було виявлено вже 113 невідомих вибухових пристроїв. Лише протягом доби розмінували понад 4 га території.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі. Президент України Володимир Зеленський зазначав, що Об'єднані сили на Донбасі будуть відповідати на ворожі обстріли і після набуття перемир'ям чинності. Він також заявляв, що угоду про припинення вогню мають підписати всі учасники нормандського формату.

Режим припинення вогню набув чинності з опівночі 27 липня. Бойовики "ЛДНР" заявили про готовність виконувати домовленості, однак пізніше порушили їх.

Командувач операції Об'єднаних сил Володимир Кравченко підкреслював, що українські військові розцінюватимуть як наступ будь-який обстріл із боку російських найманців.

30 липня начальник Генштабу – головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що в зоні проведення ООС фіксують тільки "поодинокі обстріли".