"Дуже хочеться нової сторінки – літаків". Зеленський розповів, яка зброя Україні потрібна зараз найбільше

Зеленський: IRIS-T це гарна система, нам би їх більше. Але Шольц обіцяв чекатимемо
Фото: president.gov.ua

Україні для відбиття російської агресії потрібні артилерія, бронетехніка (зокрема танки), системи протиповітряної оборони, літаки, ракети далекого радіусу дії. Про це президент України Володимир Зеленський розповів в інтерв'ю німецькому каналу АRD, відеозапис розмови 22 січня оприлюднили на YouTube-каналі Офісу президента.

"Україні потрібен захист на полі бою. Це, звичайно ж, артилерія, РСЗВ, важлива бронетехніка: БМП, БТР різного виду. [...] Танки. Потрібні танки. Це вид техніки, якої в нас дефіцит – приховувати нема чого. Дефіцитом є і снаряди до всього викладеного мною вище. Це щодо сил на землі. Стосовно неба – потрібно захищати просто людей, дахи будинків. Ви ж бачите, десятки, сотні людей гинуть від ударів іранських дронів, балістичних ракет тощо. Загалом... полем бою стали міста й села", – заявив він, відповідаючи на запитання, яка зброя Україні зараз найпотрібніша.

Зеленський підкреслив, що внаслідок воєнних дій стерто з лиця землі цілі об'єднані територіальні громади.

"Особливо на Донбасі. Де вони все нібито захищають, а насправді – зачищають. Там нічого живого немає. Якої любові вони хочуть? Вони чекали людей із квітами, а так повелися, що люди їх зустрічатимуть лише зі зброєю. Тому потрібні системи ППО: захищати наше небо. Я вдячний Німеччині за IRIS-T. Це гарна система, нам би їх більше. Але [канцлер Німеччини Олаф] Шольц обіцяв – чекатимемо. І, звичайно ж, NASAMS, які нам давали партнери. Зараз [ухвалено] рішення щодо Patriot, – додав він. – Дуже хочеться нової сторінки у цій війні, точніше – у захисті. Це, звісно ж, літаки. Хочеться, щоб контролю неба в росіян не було".

Також Україні потрібні ракети далекого радіусу дії, наголосив він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Як зазначив журналіст під час бесіди із Зеленським, інтерв'ю записали перед зустріччю союзників України у форматі "Рамштайн", що відбулася 20 січня. На цьому засіданні рішення про надання Україні німецьких танків не ухвалили, але в межах роботи контактної групи протягом кількох днів партнери оголосили про передавання Києву низки пакетів оборонної допомоги, до них увійшли артилерія, бронетехніка й системи ППО.

Основні танки західного зразка Україні поки передає лише Великобританія. Ідеться про 14 одиниць Challenger 2.