Два російські дрони-камікадзе вдарили по військовому об'єкту в Одеській області – ОК "Південь"

Наразі триває рятувальна операція, пожежники гасять вогонь
Фото: ДСНС України / Telegram

Російські окупанти минулої ночі дронами-камікадзе вдарили по військовому об'єкту в Одеській області. Про це 26 вересня у Facebook поінформував пресцентр оперативного командування "Південь".

"Одещину вночі ворог атакував дронами-камікадзе. Один дрон знищений силами протиповітряної оборони. Два влучили в об'єкт військової інфраструктури", – ідеться в повідомленні.

У підсумку сталася масштабна пожежа, а також розпочалася детонація боєприпасів. У зв'язку із цим організовано евакуацію цивільного населення.

За попередніми даними, постраждалих немає.

Наразі триває рятувальна операція, пожежники гасять вогонь.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Російські окупаційні війська вдень 23 вересня атакували Одесу дронами-камікадзе іранського виробництва Shahed-136. Атаку вели з моря, повідомили в ОК "Південь". Два дрони зруйнували адмінбудівлю в припортовій зоні, один Shahed-136 збили над морем. Генштаб ЗСУ повідомив про двох загиблих і двох поранених.

Shahed 136 – безпілотники-камікадзе іранського виробництва. Останніми днями окупанти почали частіше застосовувати їх в Україні, зокрема ввечері 22 вересня в Миколаївській області збили чотири такі дрони.

Збивати ці БПЛА можна за допомогою систем ППО і навіть стрілецькою зброєю, повідомляли в повітряному командуванні ЗСУ. Іранські безпілотники також ефективно можна уразити зенітними гарматами. Крім того, знешкодити такий дрон можна засобами радіоелектронної боротьби.

27 серпня видання Associated Press, посилаючись на джерела в розвідці, повідомило, що Іран доправив Росії сотні безпілотників, які вона може використати у війні проти України. У Білому домі підтвердили факт угоди, а 8 вересня оголосили про введення санкцій проти компанії Safiran Airport Services (Тегеран) через її участь у передаванні іранських БПЛА у РФ.

13 вересня центр стратегічних комунікацій ЗСУ повідомив, що під Куп'янськом у Харківській області Збройні сили України вперше знищили, імовірно, один із безпілотних літальних апаратів, які Росія закупила в Ірані. 14 вересня британська розвідка підтвердила, що Росія використовує в Україні іранські дрони-камікадзе.

Окупанти перефарбували закуплені безпілотники у свої кольори й назвали їх "Герань-2", розповів командир артилерії 92-ї механізованої бригади ЗСУ полковник Родіон Кулагін, він зазначив, що ці безпілотники зазвичай літають парами.