Ексдепутат Барна загинув під час штурму позицій окупантів. Бригада, де він служив, підтвердила його смерть

У ЗСУ підтвердили смерть Барни
Фото: 68 оєбр / Instagram
Колишній депутат Верховної Ради України Олег Барна загинув у бою із російськими окупантами. Про це 19 квітня повідомило в Instagram командування 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, де служив Барна.

"Із сумом у серці маємо повідомити, що під час виконання бойового завдання загинув наш росомаха, помічник гранатометника, старший сержант Олег Барна", – ідеться в некролозі.

У 68-й бригаді уточнили, що Барна був серед тих, хто зголосився взяти участь у штурмі позицій російських окупантів.

"Олег відомий усім, як колишній народний депутат VIII скликання, але для нас він побратим, який на рівних з усіма виконував бойові завдання. Коли командири оголосили набір у групу на штурм ворожих позицій, старший сержант Барна не вагався ні хвилини. Завдання виконано, ворога вибито. Але, на жаль, ціною життів наших хлопців", – розповіли в підрозділі.

Про загибель Барни повідомив 18 квітня начальник об'єднаного пресцентру сил оборони таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський. Колишній президент України, народний депутат від "Європейської солідарності" Петро Порошенко ввечері 18 квітня писав у Facebook, що рідні ексдепутата й командування його бригади поки не підтвердили його смерті й тіла ніхто не бачив.

19 квітня Порошенко, посилаючись на товаришів по службі Барни, повідомив, що екснардеп загинув у західній частині села Павлівка Донецької області.

"Довго просився у штурмову групу. Тому йшов на штурм одним із перших. Вів вогонь із дистанції один – три метри. Кульове поранення в шию. Командир сказав про нього: "Ішов як доброволець, відчайдушно загинув, героїчно". Ми завжди пам'ятатимемо твій подвиг, мій любий друже", – написав п’ятий президент України.

У день, коли стало відомо про його смерть, Барні мало виповнитися 56 років.

Контекст:

Барна народився 1967 року в Тернопільській області. Закінчив фізико-математичний факультет Тернопільського педагогічного інституту, пізніше здобув спеціальність менеджера освіти в Тернопільському інституті післядипломної освіти та юриста в Тернопільському національному економічному університеті.

До політичної кар'єри працював учителем у школі. У 2002–2010 роках був нагірнянським сільським головою.

У 2014–2019 роках був народним депутатом, входив до фракції Блоку Петра Порошенка.

Після того, як пішов із парламенту, працював викладачем на факультеті історії та права в Тернопільському педагогічному університеті.

Рідний брат Барни Степан Барна, який у 2015–2019 роках очолював Тернопільську обласну державну адміністрацію, також захищає Україну на фронті. Він служить у 10-й окремій гірничо-штурмовій бригаді "Едельвейс".