Ексначальника інженерної служби повідомили про підозру через підрив трьох військових на мінах на Донбасі 14 лютого

Групу протитанкових мін на дорозі не позначили й не огородили, і командування військової частини про неї не знало, повідомляють у прокуратурі
Фото: Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері об'єднаних сил
За даними слідства, начальник інженерної служби військової частини як посадовець не вжив заходів із розмінування чи огородження групи протитанкових мін на дорозі.

9 березня слідчий Державного бюро розслідувань повідомив колишнього начальника інженерної служби військової частини про підозру в недбалому ставленні до служби, що призвело до загибелі трьох військових у лютому. Про це повідомляє Спецпрокуратура у військовій та оборонній сфері Об'єднаних сил.

За даними слідства, у січні – лютому 2021 року начальник інженерної служби однієї з військових частин не вжив заходів із позначення попереджувальними знаками й огородження групи протитанкових мін, які були на асфальтованій дорозі поблизу населеного пункту Новолуганське Бахмутського району Донецької області.

Він також, ідеться в повідомленні, не проінформував щодо мін командування, не поставив охорону цієї ділянки місцевості й не вжив заходів із розмінування, "що призвело до загибелі 14 лютого 2021 року трьох військовослужбовців цієї військової частини внаслідок вибуху мін".

Ексначальника інженерної служби повідомили про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до семи років).

Олександр Войтенко, В'ячеслав Олексієнко та Дмитро Мироненко підірвалися на мінах 14 лютого неподалік від населеного пункту Новолуганське в Донецькій області.

Державне бюро розслідувань почало розслідування за фактом загибелі трьох українських воїнів на Донбасі. Президент України Володимир Зеленський 16 лютого дав 10 днів на пошуки винних і наказав до кінця місяця перевірити всі мінно-вибухові загородження на дорогах і шляхах сполучення та зняти застарілі й недоцільні. "Не має бути мін там, де вже не існує загрози швидкої атаки, де живуть люди, де постійно пересуваються наші військові", – сказав президент.