Експертам МАГАТЕ потрібен доступ до Запорізької ТЕС на окупованій території, заявив Гроссі

Запорізька ТЕС розташована на окупованій території
Фото: dniproenergo.com.ua
Експертам МАГАТЕ необхідно дістати доступ до Запорізької теплоелектростанції, розташованої в окупованому Енергодарі, неподалік Запорізької АЕС.

Про це гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив 11 червня, повідомляє пресслужба агентства.

За словами Гроссі, доступ до Запорізької ТЕС необхідний, щоб з'ясувати причину розбіжності у вимірюваннях висоти водосховища, що подає воду для охолодження реакторів, і сховища відпрацьованого палива ЗАЕС.

У МАГАТЕ нагадали, що після підриву Росією Каховської ГЕС рівень води в Каховському водосховищі стрімко падає, проте з огляду на вимірювання на водоймі ТЕС (звідки воду перекачують у канал для використання ЗАЕС), він залишався стабільним протягом одного дня.

Згідно з даними, які надійшли експертам МАГАТЕ, котрі перебувають на майданчику атомної електростанції, до 9.00 11 червня рівень води біля Запорізької ТЕС становив 11,27 м, тоді як до підриву греблі було 17 м.

В інших місцях водосховища рівень води й далі знижується, і через це можлива різниця приблизно 2 м порівняно з рівнем на ТЕС, ідеться в релізі. Згідно з даними "Укргідроенерго" станом на вечір 11 червня, у районі Нікополя рівень води у водосховищі становив 9,04 м. Водночас компанія повідомила, що через втрату гідравлічного зв'язку з основною частиною водосховища подальші спостереження у створі поста в Нікополі не може проводити.

Глава МАГАТЕ припускає, що розбіжність у виміряних рівнях води пов'язана з тим, що водоймище ЗТЕС відокремлене від водосховища.

"Але ми зможемо дізнатися про це лише тоді, коли дістанемо доступ до теплоелектростанції", – зазначив Гроссі.

За нинішнього рівня води у водоймі Запорізької ТЕС помпи працездатні, але вони не працюють постійно, оскільки канал ЗТЕС і ставок-охолоджувач біля ЗАЕС заповнені, і запасів води вистачить на кілька місяців охолодження, додали в МАГАТЕ.

Контекст:

МАГАТЕ намагалося дістати доступ до ЗТЕС ще до підриву Каховської ГЕС у травні. Доступу не надали, незважаючи на запевнення російського "Росатому", казав Гроссі.

Окупована росіянами Запорізька АЕС зараз у режимі холодної зупинки (останній реактор у цей стан перевели 9 червня). Гроссі має намір відвідати станцію.