Енергосистема України вже пройшла найскладніший етап, "Укренерго" планує за один-два дні повернути планові графіки вимкнень

В "Укренерго" планують, що за один-два дні можна буде перевести споживачів з аварійних на планові графіки вимкнень
Фото: EPA
Енергосистема України вже пройшла найскладніший етап після масованої ракетної атаки РФ 24 листопада, електроенергію подали в усі області. Про це заявив 25 листопада голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону, відео опублікувала пресслужба "Укренерго".

За його словами, енергосистему України знову з'єднали з енергосистемою Євросоюзу.

Усі три атомні станції, розташовані на неокупованій території, працюють, додав Кудрицький.

"За один-два дні вони вийдуть на свою нормальну планову потужність, і ми очікуємо, що можна вже буде перевести наших споживачів замість аварійних на планові графіки", – сказав Кудрицький.

Він також зазначив, що технічно можливо імпортувати електроенергію з Європи до України, але потрібні спеціальні механізми для забезпечення цього імпорту.

"Енергосистема Євросоюзу здатна допомогти нам у скрутний момент, і вона це робить. Що стосується комерційного імпорту – це технічно можливо. "Укренерго" забезпечує можливість такого імпорту в обсязі 500 мВт і навіть до 600 мВт", – сказав Кудрицький.

Однак, пояснив він, на загальних комерційних засадах в Україні навряд чи хтось захоче купувати електроенергію в Європі, оскільки ціна електроенергії в Європі вища. За його словами, механізм забезпечення такого імпорту наразі розробляють.

Контекст:

Росія веде масований обстріл критичної інфраструктури України від початку жовтня.

Унаслідок обстрілів 23 листопада, за даними українського МВС, загинуло щонайменше 10 людей. Влучання в об'єкти критичної інфраструктури та інші об'єкти зафіксували, зокрема, у Києві, Київській, Львівській та Кіровоградській областях.

Через пошкодження об'єктів енергосистеми чотири українські АЕС від'єднали від мережі, проблеми з електро-, водо- та теплопостачанням фіксували по всій країні.

За даними командування Повітряних сил ЗСУ, українські захисники збили 51 із 70 російських ракет і п'ять ударних БПЛА. Водночас президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначали, що окупанти випустили по Україні 67 ракет.

До вечора 24 листопада виробники електроенергії забезпечили приблизно 50% потреб українців, працювала значна частина ГЕС і ТЕС, набирали потужність атомні станції, проінформувала пресслужба "Укренерго".