"Фатальна помилка". Ветеран спецпідрозділу США Блекберн назвав три причини, через які Росія не змогла взяти Київ

Блекберн зазначив, що опір українців виявився сильнішим, ніж очікували росіяни
Фото: blackburn.perry / Instagram

Російські війська провалили операцію із захоплення Києва, бо окупантам забракло сил. Таку думку підполковник у відставці спеціальних сил США Перрі Блекберн висловив "Телеграфу" в інтерв'ю, опублікованому 28 травня.

"Мабуть, вони намагалися наступати одразу з багатьох флангів, а на це не вистачило сил. Якщо взяти три основні причини – проблеми з логістикоюпроблеми з командуванням та недооцінка українців. Вони дійсно думали, що це буде для них легка прогулянка і без зайвої мороки захоплять Київ. І це була їхня фатальна помилка", – сказав він.

Американський військовий вважає, що опір українців виявився "набагато сильнішим", ніж очікували росіяни.

"Зараз на сході ми бачимо, що вони змінили тактику: накопичили багато сил і наступають повільно, намагаючись протиснути подекуди прямо в лобову. У них немає гнучкості, спостерігаються проблеми з логістикою, а тому вони не можуть швидко наступати. Україна має використовувати їхні слабкості", – пояснив Блекберн.

Він погодився з реплікою журналіста, що "друга армія світу", якою вважають російську армію, перебуває в "жалюгідному стані".

"Вони досі використовують тактику Другої світової війни. Для прикладу, США багато де проводили військові операції, тому мають достатньо досвіду, здобутого в різних умовах. Ми вчилися на своїх помилках, удосконалювалися і потім передавали свої знання та вміння військовим із країн-партнерів. [...] Українці вміло маневрують і використовують нетривіальну тактику. У той час як супротивник намагається воювати за старими радянськими лекалами", – зазначив Блекберн.

Американський військовий висловив упевненість, що президент Росії Володимир Путін не переможе Україну.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

24 лютого Путін оголосив про вторгнення в Україну нібито для її "демілітаризації" та "денацифікації". Окупанти зайшли в Україну з півночі (зокрема, з території Білорусі), півдня та сходу.

2 квітня стало відомо, що всю Київську область звільнено від російських окупантів. Водночас російські військові регулярно обстрілюють населені пункти по всій Україні.

28 квітня у Київській військовій адміністрації заявили, що операцію з оборони Києва завершено, але небезпека для столиці лишається.

За даними Служби безпеки України, Путін планував бліцкриг, але цей план провалився. У відомстві вважають, що президент РФ розраховував захопити Україну за три дні. Один із полонених, свідчення якого опублікувала спецслужба, розповів, що російським військовослужбовцям видали провізію із запасом на цей строк.