Федоров: Навіть ті, хто погодився на евакуацію, повертаються назад. А більшість жителів Запорізької області залишається вдома і чекає на ЗСУ

За словами Федорова, протягом тижня окупанти намагалися вивезти цивільних осіб із 18 населених пунктів
Фото: ЕРА (архів)

Спроби російських окупантів "евакуювати" населення прифронтових територій Запорізької області виявилися провальними. Про це заявив мер окупованого Мелітополя Іван Федоров в ефірі телемарафону, відео він опублікував у Telegram.

За його словами, протягом тижня окупанти намагалися вивезти цивільних осіб із 18 населених пунктів. Проте "навіть ті нечисленні люди, які погодилися виїхати, повертаються назад".

"Рашисти пообіцяли курорт на узбережжі Азовського моря, натомість розміщують [людей] у нестерпних умовах або взагалі везуть евакуйованих у палатки на Росію. Обіцяні 10 тис. руб. дають тільки за російським паспортом", – наголосив мер.

Він також підкреслив, що, прикриваючись "евакуацією", російські загарбники грабують магазини, будинки й лікарні.

"Більшість мешканців узагалі не ведуться на пропаганду рашистів – залишаються вдома і чекають на ЗСУ", – резюмував Федоров.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року російські війська захопили частину Запорізької області.

Саме Запоріжжя окупанти захопити не змогли, але регулярно обстрілюють його та інші населені пункти регіону. У квітні 2023-го щодоби в регіоні фіксували десятки російських обстрілів і авіаударів.

5 травня окупанти оголосили про "евакуацію" з 18 прифронтових населених пунктів окупованої частини Запорізької області. Через це в пункті пропуску "Чонгар" на адмінкордоні з окупованим Кримом утворилися автомобільні черги.

За даними Генштабу, під виглядом евакуації цивільних окупанти масово вивозять награбоване із Запорізької області, а людей тримають "у жахливих побутових умовах, у приміщеннях без вікон, освітлення, теплої води і меблів".

11 травня в Генштабі повідомили, що росіяни в Запорізькій області впродовж трьох днів "евакуювали" приблизно 300 місцевих жителів.