Гармаш: Бойовики, як і раніше, блокують обмін, вимагаючи процесуального очищення дев'ятьох осіб

Після саміту в Парижі було два обміни
Фото: ЕРА
"Процесуального очищення" бойовики вимагають для тих, кого їм передали під час попереднього обміну, пояснив представник Донецької області в українській делегації у ТКГ щодо врегулювання ситуації на Донбасі Сергій Гармаш.

16 грудня на переговорах у тристоронній контактній групі (ТКГ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі бойовики й далі блокували обмін утримуваними особами. Про це повідомив у Facebook представник Донецької області в українській делегації у ТКГ, журналіст Сергій Гармаш.

"Вони, як і раніше, блокують обмін, вимагаючи процесуального очищення дев'ятьох осіб, яких ми віддали їм ще під час минулого обміну. "Очистити" їх без їхнього бажання або присутності ми юридично не можемо, а їхнє бажання та місцеперебування невідоме не тільки нам, а й їхнім адвокатам", – написав він.

Журналіст зазначив, що "та сторона це знає, але використовує як привід, щоб блокувати обмін".

"Але найцинічніше – це сам факт, що на одну чашу терезів кладуть процесуальне очищення людей, які вже вільні і яким це очищення в Україні особливо й не потрібне (вони ж воювали проти України, отже, ненавидять її), а на іншу – свободу, життя і здоров'я тих, хто роками сидить у підвалах і для них актуальне не те що "процесуальне очищення", а хоча б просто можливість помитися", – заявив Гармаш.

Минулого тижня Гармаш говорив, що Україна чотири рази передавала списки на обмін утримуваними особами і в односторонньому порядку виконала домовленості, досягнуті на саміті "Нормандської четвірки" в Парижі 9 грудня 2019 року.

Тоді відбувся перший протягом трьох років саміт лідерів "Нормандської четвірки" – України, Франції, Німеччини та Росії, присвячений урегулюванню конфлікту на Донбасі. У підсумковому комюніке написано, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил та засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Домовленості було виконано частково, зокрема двічі відбувся обмін утримуваними особами.

2014 року, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.