Гармаш: Якщо Донбас повернеться, ватажки "ДНР" і "ЛНР" утечуть звідти раніше, ніж прийде Україна

Гармаш: Пушилін із Никаноровою прописалися в одній квартирі в Ленінградській області
Скріншот: Радіо Свобода / YouTube

Ватажки бойовиків на окупованому Донбасі отримали російські паспорти. Про це заявив журналіст, представник Донецької області в українській делегації на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш.

Якщо Донбас повернеться під юрисдикцію України, ватажки бойовиків втечуть ще до приходу української влади. Про це в інтерв'ю "Обозревателю" заявив журналіст, представник Донецької області в українській делегації на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш.

На запитання журналіста, що робити з так званими главами російських окупаційних урядів "ДНР" Денисом Пушиліним або "ЛНР" Леонідом Пасічником у разі повернення окупованого Донбасу під юрисдикцію України, він відповів: "Якщо Донбас повернеться, то вони втечуть ще раніше, ніж туди прийде Україна. Не дарма ж вони всі російські паспорти отримали. Пушилін із ["міністеркою закордонних справ ДНР" Наталією] Никаноровою навіть прописалися в одній квартирі в Ленінградській області".

Гармаш сказав, що якби він був президентом, діяв би, як Ізраїль: розшукував би зрадників, де б вони не перебували, і карав без строку давності.

"Це називається "справедливість". Але в нас інший президент і в нього інша позиція", – уточнив журналіст.

На запитання, куди подівся колишній так званий глава "ЛНР" Ігор Плотницкий, Гармаш відповів, що за непрямими ознаками він живий.

"На його ім'я була зареєстрована машина, живе він, по-моєму, у Воронежі. Принаймні жив там років зо два тому. Знову ж таки, це по слідах життєдіяльності – скажімо так. Я б на місці Росії тримав його живим на всякий випадок, усе-таки його підпис стоїть на Мінських угодах. А оскільки там не вказано, в якості кого він їх завізував, то виходить, що він особисто був представником ОРЛО [окремих районів Луганської області] в Мінську, тому статус нинішніх ["міністра закордонних справ" "ДНР" Владислава] Дейнеги і [радника "глави" "ЛНР" Родіона] Мірошникова дуже і дуже сумнівний", – сказав журналіст.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі проводять у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії. На переговорах у Мінську присутні представники бойовиків "ДНР" і "ЛНР".