Гармаш: Заражені радіоактивними відходами води в районі Єнакієвого можуть потрапити в питні джерела, водосховища і море

Гармаш: Треба тиснути на Росію
Фото: Игорь А. Козловский / Facebook

Російські окупанти не допускають міжнародних фахівців, щоб вони перевірили ситуацію з радіаційним забрудненням у  районі Єнакієвого, заявив журналіст, представник Донецької області в українській делегації на перемовинах тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Сергій Гармаш.

Заражені радіоактивними відходами води в районі окупованого Єнакієвого Донецької області становлять загрозу всьому регіону. Про це в інтерв'ю виданню "Телеграф" заявив журналіст, представник Донецької області в українській делегації на перемовинах тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Сергій Гармаш.

"Ідеться про загрозу радіаційного забруднення. Вона виникла після того, як майже три роки тому окупаційна адміністрація ОРДО припинила відкачування води з об'єкта "Кліваж" у шахті "Юнком" (район Єнакієвого). Ще 1979 року в шахті провели ядерний вибух. До 2018-го із шахти, що не працює із 2001 року, відкачували воду. Це потрібно, щоб радіація не піднялася на поверхню. Але три роки тому, у квітні 2018 року, окупаційна адміністрація затопила шахту", – пояснив Гармаш.

Він зазначив, що російські окупанти не допускають міжнародних фахівців, щоб вони перевірили ситуацію з радіаційним забрудненням.

"Україна звернулася до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) із проханням провести моніторингову місію на тимчасово не підконтрольну нам територію. Але росіяни, які фактично керують там усім, інспекторів МАГАТЕ не допускають. Схоже, ситуація дійсно серйозна. Заражені радіоактивними відходами води можуть потрапити в питні джерела, водосховища, у море. Це серйозна небезпека для всього регіону. Треба тиснути на Росію з вимогою допустити туди інспекторів МАГАТЕ", – підкреслив Гармаш.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

У травні 2018 року прокуратура Донецької області відкрила кримінальне провадження за фактом заяв бойовиків "ДНР" про намір затопити шахту "Юний комунар", де в 1970-ті роки провели підземний ядерний вибух.

США закликали Росію до відповідальності через намір бойовиків затопити радіоактивну шахту.

У серпні 2019 року експерт ОБСЄ з питань екології Дмитро Аверін повідомляв, що в Єнакієвому затоплено майже всі шахти.